CEZ a primit cereri de racordare la rețea a 1.000 de MW instalați în centrale fotovoltaice

Publicat: 16 08. 2012, 14:51
Actualizat: 22 03. 2019, 05:36

Compania CEZ Distribuție, din grupul ceh de utilități CEZ, a primit 124 de cereri pentru racordarea la rețeaua de distibuție a energiei a unor centrale fotovoltaice cu o putere instalată totală de aproape 1.000 MW în zona Olteniei, informează Mediafax.

Compania a încheiat contracte de racordare la rețea pentru 21 de proiecte, cu o putere instalată de peste 150 MW, potrivit datelor CEZ Distribuție.

Capacitatea de 1.000 MW este una semnificativă, depășind puterea unui reactor nuclear de la Cernavodă (de peste 700 MW) și capacitatea noii termocentrale OMV Petrom, de 860 MW.

Spre comparație, în România sunt funcționale centrale eoliene cu o capacitate de aproximativ 1.200 MW.

Producția energiei electrictrice în centrale fotovoltaice reprezintă al doilea cel mai atractiv sector al energiilor regenerabile pentru investitori, după cel al centralelor eoliene. La fel ca în cazul proiectelor de centrale eoliene, unitățile fotovoltaice sunt sprjinite de stat prin sistemul certificatelor verzi.

Producătorii de energie electrică în unități fotovoltaice primesc certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsă și livrată în rețea.

La nivel național, la jumătatea anului aveau încheiate contracte de racordare la rețeaua electrică proiecte fotovoltaice cu o putere cumulată de aproape 400 MW, potrivit datelor Transelectrica, compania care administrează sistemul național de transport al energiei.

CEZ este prezent din 2005 pe piața distribuției și furnizării de energie electrică. În prezent, CEZ deține cele mai mari parcuri eoliene din România și este activ și în sectorul producției electricității în microhidrocentrale.