Chirițoiu, despre funcționarii publici: Nu prea înțeleg economie

Publicat: 10 11. 2014, 19:13

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a arătat că trebuie îmbunătățită pregătirea funcționarilor care aplică reglementările.

„Suprareglementarea în parte vine din natura administrației publice, sau chiar din slaba pregătire a administrației publice. Funcționarii publici nu prea înțeleg economie. Faptul că piețele funcționează bine, că poți doar să le mai reglementezi, dar nu să le înlocuiești, depășește nivelul de pregătire al funcționarilor din ministere”, a spus Chirițoiu la conferința Mediafax Talks about Competition.

Chirițoiu a spus că împreună cu OECD se va derula anul viitor un studiu pe sectoarele transpoprturi de marfă, materiale de construcții și procesare alimente, prin care se va analiza toată legislația cu scopul de a veni cu propuneri de liberalizare.

„Vor fi niște intervenții legislative care se așteaptă să aducă câștiguri în aceste piețe (…) Trebuie să terminăm exercițiul ăsta până la finele anului viitor, ca să avem schimbările până în anul electoral 2016. Mereu când sunt ani electorali ai dificultăți să promovezi ceva”, a completat Chirițoiu.

El a arătat că un exercițiu similar a fost realizat anul trecut în Grecia și a adus câștiguri de miliarde de euro pentru industriile care au făcut obiectul liberalizărilor.
Referindu-se la echilibrul necesar între politica de reglementare și piață, nevoile consumatorilor și cele ale mediului de business, reprezentantul firmei de avocatură Kinstellar a afirmat că în anumite cazuri acesta nu este respectat.

„Uneori acest echilibru este realizat, dar în alte ocazii noi observăm o tendință pentru suprareglementare și intervenție mai mult decât ar fi necesar”, a spus Iustinian Captariu, managing associate la firma Kinstellar.

El a adăugat că uneori nu se intervine direct în pârghiile Consiliului Concurenței, ci se fac propuneri legislative, ajungându-se ca în anumite domenii unele reguli să sune foarte bine, dar după implementare să genereze rezultate absurde.