Chițoiu: Redevențele pentru petrol și gaze nu vor fi modificate până în 2015

Publicat: 18 05. 2012, 16:16
Actualizat: 04 07. 2013, 06:10

Nivelul redevențelor plătite de companiile care au în concesiune perimetre de explorare și exploatare a petrolului și gazelor naturale nu va fi modificat până în 2015, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Daniel Chițoiu.

„Redevențele nu se schimbă până în 2015”, a afirmat Chițoiu într-o conferință de presă, adăugând că se lucrează la un proiect de act normativ privind redevențele pentru perioada 2015-2024.

Noile redevențe urmează să fie anunțate până la finele lunii iunie.

Premierul Victor Ponta a declarat duminică, la emisiunea „După 20 de ani”, transmisă de PRO TV, că noul nivel de redevențe va fi anunțat cât mai repede, până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare, și că România încasează doar 4%, în condițiile în care media europeană presupune o redevență de peste 20%.

Chițoiu a anunțat miercuri că Guvernul pregătește un proiect de lege privind suprataxarea veniturilor excepționale ale companiilor petroliere, care ar urma să fie aprobat până la finele anului și aplicat din 2013.

În 7 mai el spunea că Guvernul ar putea introduce un impozit pe veniturile excepționale ale companiilor din domeniu și că redevențele la petrol și gaze sunt prea mici.

Redevențele de petrol și gaze, cuprinse între 3,5% și 13% din producție, sunt fixate din 2004 până în decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

Bugetul de stat încasează anual redevențe miniere și petroliere care se cifrează în jurul sumei de un miliard de lei (225 milioane de euro).

Principalele companii din sectorul petrolului și gazelor din România sunt OMV Petrom, Rompetrol (deținută de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) și Romgaz Mediaș.

Producția de gaze este asigurată în proporții aproape egale de Romgaz și OMV Petrom. OMV Petrom este singura companie care extrage țiței, având acest drept prin contractul de privatizare către grupul austriac OMV, în 2004.