Cinci noi zone au primit statut de stațiune balneoclimaterică de la Guvern. Ce avantaje ar putea avea

Publicat: 24 06. 2013, 15:31
Actualizat: 21 03. 2019, 00:10

1 Mai, Eforie, Băile Tușnad, Geoagiu-Băi și Buziaș au intrat de la finalul săptămânii trecute, în urma unei Hotărâri de Guvern, pe lista zonelor din România cu statut de stațiune balneoclimaterică.

„Primul lucru care se schimbă este că dacă ministerul va dori să facă investiții pe baza parteneriatelor publice-private, stațiunile care au statut balneoclimateric vor putea să beneficieze de proiecte cu prioritate”, a declarat pentru gândul Nicu Rădulescu, președintele Organizației Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR).

„Din punctul meu de vedere, declararea statutului de stațiune balneoclimaterică trebuie acompaniat și de niște facilități”, ne-a mai explicat Rădulescu, care a mai adăugat și că un lucru bun ar fi și ca reprezentanții ministerului de resort să trimită fonduri europene cu prioritate pentru susținerea acestor stațiuni atestate.

Pe lista localităților și arealelor pentru care a fost acordat statutul de stațiune balneoclimaterică până în momentul de față se numără:

– orașul Sovata, județul Mureș

– orașul Ocna Sibiului, județul Sibiu

– orașul Băile Olănești, județul Vâlcea

– arealul Călimănești-Căciulata, județul Vâlcea

– arealul Băile Felix în structura comunei Sânmartin, județul Bihor

– orașul Covasna, județul Covasna 

Înainte de aprobarea Hotărârii de Guvern din octombrie 2011 prin care se acorda statutul de stațiune balneoclimaterică, stațiunile din România erau clasificate ca fiind de interes local sau național. „Primăria spunea dacă este stațiune de interes local sau național, fără a specifica dacă este stațiune balneoclimaterică”, ne-a explicat președintele OPTBR.

Acum, tot reprezentanții primăriilor fac demersurile necesare pentru declararea statutului de stațiune balneoclimaterică. Este vorba despre o serie de studii prin care se indică resursele existente în zonă, tratamentele care pot fi realizate cu ajutorul acestora și pentru ce sunt ele recomandate. Documentația pentru obținerea statutului de stațiune balneoclimaterică trebuie să arate că în zonă există stabilimente și că există un plan de amenajare a teritoriului.

Studiile ajung atât la ministerul de resort, cât și la Ministerul Sănătății pentru obținerea avizelor necesare.