Cine pierde și cine câștigă din acordul istoric privind limitarea producției de petrol

Publicat: 01 10. 2016, 19:07
Actualizat: 20 08. 2017, 14:30
Ieri prețul petrolului avea direcții indecise, cu cel al țițeiului Brent în scădere ușoară și cel al țițeiului destinat pieței americane în urcare lejeră.
 
OPEC nu poate controla restul de 60% din producția mondială care nu aparține statelor membre, iar acor­duri anterioare s-au prăbușit. Statele OPEC sunt totuși jucători concurenți cu interese diferite.
 
Analiștii de la UBS spun că deoarece stocurile mari de țiței și incertitudinile care planează asupra acordului vor persista, ei nu se așteaptă la „creșteri accentuate ale prețurilor”. Banca progno­zează că prețul petrolului Brent va ajunge la 52 de do­lari pe baril în trimestrul IV, față de 49 de dolari pe baril ieri. Înainte de reuni­unea OPEC, Brentul era tran­zacționat la 46 de dolari pe baril.
 
Scăderea spectaculoasă a prețurilor de când Arabia Saudită inundă piețele cu petrol a adus bucurie șofe­rilor din Occident și o calamitate pentru băncile centrale care se luptă cu deflația. Dacă traiectoria prețului petrolului se schim­bă, apar noi câștigători și pierzători, scrie Bloomberg.
 
Prețurile mari au fost benefice pentru programele sociale din țări precum Ve­nezuela și Arabia Sau­dită, scrie Ziarul Financiar.
 
Când cotațiile s-au dus în jos, aceste state s-au trezit că trebuie să plătească subvenții și salarii pe care nu și le mai permit. Arabia Saudită are acum cel mai ridicat deficit bugetar dintre cele mai mari 20 de economii ale lumii – poate unul dintre motivele pentru care și-a schimbat strategia. Iran este un câștigător. Nu va trebui să reducă producția de vreme ce exporturile sale au fost limitate de sancțiunile internaționale în unii dintre anii în funcție de care sunt calculate nivelurile maxime ale producției. Producătorii care nu fac parte din OPEC cum ar fi Rusia și Mexic vor vedea prețurile crescând, chiar dacă nu fac parte din acordul pentru plafonarea producției. Însă dacă nu joacă după regulile acordului, aceste țări riscă să strice jocul și să-și submineze veniturile din petrol.
 
Banca centrală a Japoniei și BCE vor amândouă să impulsioneze inflația, aflată cu mult sub țintele lor, să reducă povara datoriilor și să ajute economiile devastate de crize financiare. „Petrol mai scump este o veste bună pentru Banca Japoniei. Va ajuta cu siguranță inflația”, explică Simon Pianfetti, analist la SMBC Trust Bank.
 
La anunțarea acordului OPEC cotațiile acțiunilor companiilor de energie au sărit în sus. Petrolul scum înseamnă mai mulți bani pentru producători șui firmele de servicii din industria petrolieră. Aici intră și producătorii americani de petrol și de gaze de șist. 
 
Printre pierzători Bloomberg include companiikle de transport aerian, cărora creșterea prețurilor petrolului le scumpește combustibilul pentru avioane, și, desigur, șoferii. Benzina se va scumpi.Dar toate acestea depind de succesul acordului OPEC.