Cipru negociază cu reprezentanți ai Troicii înaintea unei reuniuni cruciale a Eurogroup

Publicat: 25 03. 2013, 11:54
Actualizat: 25 03. 2013, 11:55

Cipru continuă negocierile cu reprezentanți ai Comisiei Europene, FMI și Băncii Centrale Europene (BCE) pentru finalizarea unui pachet de măsuri necesare deblocării unor împrumuturi de 10 miliarde de euro de la zona euro, scrie Mediafax.

Discuțiile dintre politicienii ciprioți și reprezentanții creditorilor externi s-au prelungit sâmbătă până după mizeul nopții și au fost reluate duminică dimineața, potrivit cotidianului elen Kathimerini.

Oficialii europeni și ciprioți trebuie să ajungă la un acord până duminică seara, când miniștrii de Finanțe din zona euro se întrunesc la Bruxelles, a anunțat, printr-un comunicat, comisarul pentru afaceri economice al UE, Olli Rehn.

FMI, inflexibil în negocierile cu autoritățile cipriote

Mai devreme pe parcursul zilei de sâmbătă, ministrul de Finanțe al Ciprului, Michalis Sarris, a declarat că au fost înregistrate „progrese substanțiale” către un acord cu Troica, iar un oficial cipriot au afirmat că se întrevede un acord.

Sâmbătă târziu, însă, un important oficial cipriot a sugerat că guvernul nu este aproape de finalizarea discuțiilor cu Troica.

„Nu suntem aproape de un acord”, a declarat oficialul, sub protecția anonimatului, pentru Cyprus News Agency.

Impasul este rezultatul poziției „inflexibile” a reprezentanților FMI.

„La fiecare jumătate de oră sunt aduse noi cerințe”, a spus el.

Cipru trebuie să strângă din surse proprii 5,8 miliarde de euro

Una dintre chestiunile importante discutate de președintele Ciprului, Nicos Anastasiades, cu Troica este planul de a obține venituri din taxarea depozitelor, parte a unui set mai amplu de măsuri pentru atingerea sumei de 5,8 miliarde de euro. Statul cipriot trebuie să asigure din surse proprii 5,8 miliarde de euro în pachetul de ajutor financiar al țării, pentru a primi împrumuturi de 10 miliarde de euro de la zona euro.

Nicosia ar propune o taxă de 20-25% pe depozitele mai mari de 100.000 de euro la Bank of Cyprus, în timp ce conturile similar de la alte bănci ar fi taxate cu 4%. Nu este clar dacă o astfel de taxă se va aplica și conturilor deținute de fondurile de pensii, scrie Kathimerini.

Un oficial cipriot a declarat, sâmbătă, pentru Reuters, că fondurile de pensii vor fi cruțate.

UE vrea reorganizarea sistemului bancar, a cărui active depășesc de opt ori economia cipriotă

Taxa pe depozite nu se va aplica Cyprus Popular Bank (Laiki), care urmeaază să treacă printr-un proces de restructurare, în care activele bune vor fi separate de cele neperformante. Depozitele mari vor fi incluse în banca activelor neperformante, unde sunt așteptate pierderi mari.

Unul dintre diferendele dintre Troica și liderii ciprioți ar fi cerința statelor din zona euro ca Bank of Cyprus, cea mai mare bancă a țării, să preia activele solide ale Laiki.

Parlamentul de la Nicosia a adoptat vineri seara două legi foarte importante, pentru limitarea drastică a ieșirilor de capital și pentru restructurarea Cyprus Popular Bank.

Legile vor permire aurortităților să limiteze transferurile electronice, să blocheze încasarea cecurilor, să limiteze retragerile și chiar să transforme unele conturi în depozite la termen.

Băncile din Cipru, închise toată săptămâna

Criza din Cipru s-a agravat puternic după ce Parlamentul a respins marți un acord al miniștrilor din zona euro care impunea taxarea tuturor depozitelor din bănci pentru a se obține suma de 5,8 miliarde de euro. Zona euro a cerut Ciprului să-și asigure din surse proprii aceste fonduri, întrucât un împrumut mai mare de 10 miliarde de euro ar fi urcat datoria țării la niveluri nesustenabile.

Băncile cipriote au fost închise toată săptămâna și ar trebui să reia activitatea marți.

BCE a impus un termen limită pentru finalizarea acordului dintre Cipru și Troica, afirmând că dacă nu există o înțelegere pentru pachetul de împrumuturi până luni, va opri accesul băncilor cipriote la lichiditate de urgență.

O astfel de măsură ar impinge instituțiile de credit către faliment și ar putea determina chiar ieșirea Ciprului din zona euro.