Coca-Cola a primit o lovitură de 3,3 miliarde de dolari

Publicat: 20 09. 2015, 14:01

Cererea Fiscului vine în urma unui audit pentru perioada 2007-2009, a anunțat Coca-Cola într-un document transmis bursei din SUA. Fiscul nu a cerut plata de penalități, iar Coca-Cola susține că taxele suplimentare nu sunt justificate, potrivit Bloomberg.

Agenția pentru colectarea taxelor din SUA a notificat Coca-Cola că acest caz a fost transmis deja avocaților cu recomandarea să fie susținut în instanța.

Coca-Cola este doar una dintre marile corporații care au intrat în conflict cu Fiscul din cauza strategiilor de a înregistra profiturile în alte țări, mecanisme despre care criticii afirmă că pun banii la „adăpost” de autoritățile americane. SUA se judecă și cu retailerul online Amazon și cu Microsoft din cauza tranzacțiilor intragrup derulate de acestea.

„Intenționăm să utilizăm toate mijloacele administrative și juridice necesare pentru a remedia această problemă. Compania a utilizat aproape 30 de ani aceeași metodologie pentru determinarea profitului taxabil în SUA rezultat din unele operațiuni din străinătate”, a precizat Coca-Cola într-un comunicat, adăugând că această metodologie a fost acceptată de autorități în perioada 1987-1995 și ulterior prin cinci audituri consecutive până în 2006.

Coca-Cola a cerut să se întâlnescă cu specialiști ai Fiscului, dar se așteaptă să conteste în instanță notificarea privind taxele suplimentare.

Potrivit legilor din SUA, companiile datorează statului până la 35% din profiturile obținute în alte țări, dar primesc deduceri pentru taxele plătite altor guverne și nu trebuie să achite contribuțiile în SUA până la momentul repatrierii banilor.

Acest sistem încurajează înregistrarea și păstrarea profiturlor în țări cu taxe foarte mici.

Coca-Cola a anunțat că anul trecut a obținut 57% din totalul veniturilor în afara SUA, dar la plata taxelor a raportat că a înregistrat 83% din profitul înainte de taxe în alte țări decât Statele Unite.

La finele anului trecut, compania avea în conturi din afara SUA profituri nerepatriate de 33,3 miliarde de dolari, pentru care nu achitase taxe Fiscului american.