Comisia de Prognoză ajustează PIB-ul cu programul PSD

Publicat: 25 01. 2017, 12:15

Dacă în luna noiembrie – în varianta prognozei „de toamnă”, pe care se construise ultima rectificare bugetară – CNP estima o creștere economică de doar 4,3% pentru 2017, acum este anticipat un avans de 5,2%. Concret, Produsul Intern Brut (PIB) ar urma să fie de 815,2 miliarde de lei în 2017 (cifră estimată și de PSD în programul de guvernare), față de estimarea din toamnă, de doar 807,7 miliarde de lei pentru PIB-ul anului 2017.

Pe site-ul Comisiei (www.cnp.ro) se precizează – în premieră – că CNP elaborează prognoze privind dezvoltarea economico-socială a României pe termen scurt, mediu și lung „în corelare cu prevederile Programului de guvernare”, ale strategiilor naționale, sectoriale și regionale precum și pe baza tendințelor din economia națională și cea mondială.

Prognoza privind inflația la sfârșitul anului 2017 a fost menținută la +2,3%, dar cea privind rata medie a inflației a crescut de la +1,9% (în varianta „de toamnă”) la +2,5% (în varianta „de iarnă”).

Salariul mediu ar urma să crească, potrivit variantei „de iarnă”, la 2.274 de lei net lunar, față de varianta „de toamnă”, în care anticipația era de 2.176 de lei net lunar.

Consumul final al gospodăriilor populației – principalul determinant al creșterii economice – ar urma să avanseze cu 6,7% potrivit variantei „de iarnă”, față de 5,0% potrivit variantei „de toamnă”.

Totodată, numărul salariaților ar urma să fie de 4,95 milioane de persoane potrivit variantei „de iarnă”, față de 4,88 milioane de persoane în varianta „de toamnă”. Cursul mediu de schimb a rămas la estimarea de 4,46 lei/euro, care apare și în varianta „de toamnă”, și în cea „de iarnă”.

În fine, investițiile – formarea brută de capital – ar urma să crească cu 7,0% potrivit variantei „de iarnă”, în loc de 6,9% potrivit variantei „de toamnă” a prognozelor CNP.

Premierul Sorin Grindeanu declarase, pe 15 ianuarie – cu câteva zile înainte ca CNP să publice varianta „de iarnă” a prognozelor sale – că datele privind aceste estimări sunt „la zi” și că se fac calcule „pe cărări deja bătătorite”. „Sunt date la zi despre cadrul macroeconomic, despre creșterea economică, sunt calcule care se fac pe căi deja bătătorite. A, putem să vorbim despre modul în care se vor face acele cheltuieli bugetare, și asta este cu totul altceva”, a precizat premierul.

Potrivit acestuia, veniturile bugetare sunt prognozate la 253,1 miliarde de lei, iar cheltuielile – la 277,2 miliarde de lei. „Rezultă un deficit care este mai mic de 3% din PIB, după calcule care includ măsurile adoptate de Guvern”, a mai spus, pe 15 ianuarie, Sorin Grindeanu.