Comisia Europeană caută SOLUȚII pentru a sprijini țările afectate de afluxul cerealelor ucrainene. Cât va primi România?

Publicat: 21 03. 2023, 08:20
Sursa foto - caracter ilustrativ: Profimedia

Fermierii din statele afectate de afluxul de cereale importate din Ucraina ar urma să primească un sprijin financiar din partea Comisiei Europene pentru compensarea pierderilor economice.

Comisia transmite că va recurge la o rezervă de criză în jurlul sumei de 56,3 milioane de euro. Banii provin din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), are ca scop compensarea „pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase” venite din Ucraina „şi limitarea impactului dezechilibrelor pieţei”, a indicat executivul european.

Astfel, planul propune ca trei țări care resimt din plin impactul importurilor masive de cereale din Ucraina să încaseze următoarele sume:

  1. România – 10,05 milioane de euro
  2. Bulgaria – 16,75 milioane de euro
  3. Polonia – 29,5 euro

Mai mult, se precizează că se autorizează dublarea acestor sume prin ajutoare de stat, a declarat comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Propunerea este înaintată celor 27 de state membre care ar urma să decidă în cadrul unei reuniuni tehnice din 30 martie, potrivit Bruxellesului care speră să facă primele plăţi până la sfârşitul lui septembrie.

Cerealele ucrainene au dat peste cap sectorul agricol din România, Bulgaria și Polonia

UE a suspendat în mai anul trecut, pentru un an, taxele vamale la toate produsele importate din Ucraina, pentru a sprijini economia ţării atacate de Rusia şi – în domeniul agricol – pentru a-i permite să-şi exporte stocurile de cereale după închiderea căii maritime pe Marea Neagră.

Ca urmare, statele vecine din UE au înregistrat o creştere a sosirilor de porumb, grâu sau chiar seminţe de floarea soarelui, destabilizand pieţele locale în detrimentul fermierilor lor, a subliniat Wojciechowski.

Polonia şi Bulgaria suferă de o importantă „ofertă excedentară” care afectează preţurile, în timp ce România este considerată un „nod al coridoarelor de solidaritate” pentru exportul producţiei ucrainene spre restul lumii, suferă de presiuni asupra structurilor sale logistice, a explicat el, potrivit Agerpres.