Comisia Europeană cere ArcelorMittal să suspende închiderile de fabrici

Publicat: 12 02. 2013, 19:05
Actualizat: 17 02. 2016, 00:50

Comisarul pentru Industrie Antonio Tajani a cerut marți ArcelorMittal să amâne decizia de închidere a unor fabrici în Europa, pentru a aștepta prezentarea, până în vară, a unui plan european de măsuri pentru industria oțelului, dar grupul nu a răspuns pozitiv solicitării, transmite AFP.

„Doresc să solicit ArcelorMittal să amâne decizia de închidere a uzinelor cel puțin până la aprobarea unui plan de acțiune al Comisiei Europene, pentru că sunt convins că putem da un răspuns pentru protejarea industriei siderurgice europene”, a declarat Tajani la deschiderea unei reuniuni pe tema acestui plan.

Tajani a trimis o scrisoare în acest sens conducerii ArcelorMittal, a arătat ministrul francez pentru Redresarea Industriei, Arnaud Montebourg, care participă la reuniune alături de reprezentați ai industriei oțelului, sindicatelor, Parlamentului European și alți miniștri europeni.

ArcelorMittal a protestat însă, indicând că nu este treaba Comisiei Europene nici a statelor membre să intervină în activitatea companiilor private.

„Sunt dezolat, ArcelorMittal profită de subvenții publice, ca multe activități industriale din industria oțelului, este normal ca aceste activități să fie controlate”, a spus Montebourg.

Miniștrii din Franța, Luxemburg și Valonia (parte a statului federal belgian), cele mai afectate state de măsurile de restructurare luate de ArcelorMittal, au scris lui Tajani, în urma anunțului făcut de grupul siderurgic privind închiderea unei unități din Liege, Belgia, care va duce la concedierea a 1.300 de angajați.

În scrisoare, oficialii au cerut comisarului să-l invite șe șeful ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, să dea explicații la Bruxelles.

Lakshmi Mittal nu a venit însă la masa rotundă organizată de Comisia Europeană pentru pregătirea planului de măsuri destinate industriei siderurgice.

Comisarul european a subliniat că industria siderurgică este un sector major pentru dezvoltarea Europei, întrucât toate sectoarele economice au nevoie de oțel și a arătat că obiectivul Comisiei este ca 20% din PIB-ul UE să fie asigurat de industrie, în 2020, cu un loc foarte important pentru siderurgie.