Comisia Europeană contrazice Guvernul: UE nu obligă. Taxa de solidaritate se instituie doar în măsura în care statul nu are bani

Publicat: 21 10. 2017, 09:57

Directiva 2008/94/CE obligă statele membre să asigure „prin crearea unor instituții de garantare” plata acestor creanțe, au transmis, pentru MEDIAFAX, oficialii Reprezentanței Comisiei Europene.

Potrivit acestora, „este important de subliniat că Directiva nu impune vreo taxă în acest sens”.

„Conform Directivei, angajatorii trebuie să contribuie la finanțare în măsura în care aceasta nu este acoperită integral de către autoritățile publice. Ține de competența statelor membre să decidă dacă vor exista contribuții pe care angajatorii trebuie să le onoreze și, de asemenea, ce nivel vor avea acestea”, au mai precizat reprezentanții CE.

În speță, este vorba de Directiva 2008/94/CE, din domeniul ocupării forței de muncă și afacerilor sociale. „Prin intermediul Directivei, UE a acționat pentru a consolidarea și îmbunătățirea drepturilor angajaților, dorind să se asigure că, în cazul falimentului angajatorului, drepturile în cauză sunt protejate. Astfel, Directiva 2008/94/CE asigură plata creanțelor restante către angajați, în cazul în care angajatorul intră în faliment”, au mai arătat oficialii.

Într-adevăr, potrivit Articolului 5 din Directivă, „patrimoniul instituțiilor trebuie să fie independent de capitalul de exploatare a angajatorilor și trebuie să fie constituit în așa fel încât asupra acestuia să nu poată fi pus sechestru în cursul unei proceduri în caz de insolvență; angajatorii trebuie să contribuie la finanțare, în măsura în care aceasta nu este acoperită integral de către autoritățile publice”.

Mai mult, „obligația de plată a instituțiilor (a instituțiilor, nu a angajatorilor – subl.n.) există independent de îndeplinirea obligațiilor de a contribui la finanțare”, mai arată Directiva 2008/94/CE, în încheierea Articolului 5.

Cu alte cuvinte, solidaritatea cu angajații unor companii aflate în insolvență trebuie asigurată de stat, din fonduri publice, nu de angajatori (dintr-o taxă pe fondul de salarii sau „de solidaritate”), statul putând să ceară o contribuție financiară în acest sens, angajatorilor, numai dacă din resursele publice nu se poate alimenta acel fond.

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat, joi, că taxa de solidaritate de 2% va fi un fond prin care se dorește asigurarea angajatului în cazul în care firma a intrat în insolvență. 90% din acest procent va merge însă la bugetul de stat, potrivit ministrului.