Comisia Europeană deblochează parțial plățile de fonduri UE din cadrul Programului Operațional Regional. Teodorovici: Urmează alte două programe

Publicat: 22 04. 2013, 20:39
Actualizat: 29 07. 2014, 21:40

Comisia Europeană a decis reluarea plăților pe patru din cele cinci axe presuspendate în cadrul Programului Operațional Regional (POR), anunță Ministerul Fondurilor Europene într-un comunicat. Cele patru direcții pentru care se reiau plățile – axele I, III, IV și V – înseamnă aproximativ 80% din fondurile europene alocate României prin intermediul POR. Rămân, însă, blocate plățile pentru axa VI a POR, care înseamnă circa 3% din banii europeni pe care îi putem folosi în cadrul acestui program, precizează ministerul de resort.

Comisia a presuspendat acest program la sfârșitul lunii octombrie 2012, din cauza unor nereguli la achizițiile publice.

„Decizia Comisiei Europene de a debloca patru axe importante ale acestui program demonstrează  eficiența măsurilor implementate de Guvernul României”, a comentat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. „În continuare, eforturile Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și ale Ministerului Fondurilor Europene se vor concentra pentru deblocarea integrală a acestui program.  În cel mai scurt timp posibil, urmează să fie deblocate și Programul Operațional Sectorial Transport și Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (plasate în presuspendare tot în octombrie 2012, n.red.), indiferent de eforturile pe care trebuie să le depună angajații ministerelor implicate”, a dat asigurări Teodorovici.

Ca urmare a reluării plăților, România va încasa pe POR peste 150 de milioane de euro, sumă pentru care au fost trimise Comisiei Europene documentele necesare pentru rambursare în luna martie 2013, precizează Ministerul Fondurilor Europene.

În total, țara noastră are alocate peste 3,7 miliarde de euro prin intermediul Programului Operațional Regional, un program în cadrul căruia au fost semnate până în prezent aproape 3.400 de contracte de finanțare.

La sfârșitul lunii martie 2013, rata de absorbție pe POR era de 24,30%, mult mai mare decât în cazul altor programe operaționale. Prin comparație, rata medie a absorbției de bani europeni în România era, tot la finele lunii martie, de numai 13,05%, conform datelor oficiale.

Pe lângă măsurile de presuspendare din octombrie 2012, Comisia Europeană a propus și corecții financiare cuprinse între 5 și 25%. Pentru POR, spre exemplu, rata de corecție a fost de 10%, în timp ce pentru POS CCE a fost de 10-25% (în funcție de axe), pentru Transporturi a fost propusă o corecție de 25%, pentru POS Mediu – de 10%, iar pentru POSDRU, între 5 și 25% (în funcție de axe).