Comisia Europeană propune SIMPLIFICAREA procedurilor pentru fermieri și relaxarea controalelor

Publicat: 22 02. 2024, 20:37

Comisia Europeană a propus, joi, relaxarea anumitor cerințe ecologice în domeniul agriculturii și simplificarea procedurilor administrative, pentru a răspunde revendicărilor fermierilor europeni, care au protestat masiv în ultimele săptămâni.

”Astăzi, Comisia Europeană a transmis Președinției belgiene a Consiliului UE un document care prezintă primele potențiale acțiuni pentru a contribui la reducerea poverii administrative care afectează fermierii. Documentul, care va fi discutat în Consiliul pentru agricultură pe 26 februarie, conține acțiuni pe termen scurt și mediu care pot fi aplicate pentru simplificarea procedurilor. (…) În primul rând, Comisia Europeană propune simplificarea anumitor cerințe de conformare. Standardele de bază privind condițiile agricole și de mediu (GAEC), pe care fermierii trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de susținere în cadrul Politicii Agricole Comune, s-au dovedit dificil de implementat în anumite circumstanțe”, anunță Comisia Europeană, amintind că deja a fost acordată o derogare privind suprafețele necultivate.

În plus, Comisia Europeană propune simplificarea metodologiei în cazul anumitor inspecții, cu obiectivul reducerii verificărilor autorităților naționale cu 50%. Fermele mici, cele care au suprafețe sub zece hectare, ar putea fi scutite de anumite controale.

”Comisia Europeană menține angajamentul de a furniza soluții pentru reducerea presiunilor resimțite în prezent de fermieri. Relaxăm poverile administrative asupra fermierilor, pentru a-i ajuta să le garanteze siguranța alimentară cetățenilor europeni”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

”Mesajul fermierilor noștri este clar: vor să muncească pe câmp, nu să rămână blocați în documente. Ca reacție, Comisia Europeană a identificat o serie de măsuri care pot simplifica povara administrativă asupra agricultorilor în următoarele luni și ani”, a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul UE pentru Agricultură.

În ultimele săptămâni, agricultorii au organizat proteste masive în numeroase state europene, printre care Germania, Franța, Belgia, Polonia, România, Slovacia, Bulgaria, Italia și Spania, exprimând nemulțumire față de majorarea costurilor de producție, pe fondul reglementărilor ecologice stricte aplicate de Uniunea Europeană și în contextul cerealelor ieftine exportate de Ucraina în spațiul comunitar.

Foto: Profimedia

Citește și:

Opoziția denunță politicile economice ale Administrației Macron /Franța este ”aproape FALIMENTARĂ”