Compania care vrea să dea lovitura agențiilor de turism: plătești 7 euro pe noapte pentru un apartament de lux

Publicat: 09 08. 2014, 18:23
Actualizat: 12 08. 2014, 18:30

„Mi-am găsit cazare în Sarajevo, la zece minute distanță de centru, cu o priveliște superbă asupra orașului.  Apartamentul avea două dormitoare și ne costa 28 de euro pe noapte” spune Cristina, 25 de ani, angajată într-o multinațională și care s-a întors recent dintr-un concediu petrecut în Bosnia și Herțegovina, Muntenegru și Serbia. Cristina a călătorit cu încă trei persoane, iar cazarea în apartamentul din Sarajevo a ajuns astfel să coste 7 euro/noapte. Ea este unul dintre românii care și-au găsit cazare folosind serviciul Airbnb, care oferă oamenilor posibilitatea de a închiria propriile case turiștilor, oferind astfel o alternativă hotelurilor, de cele mai multe ori scumpe și uneori „neprietenoase” prin calitatea serviciilor puse la dispoziția clienților.

Persoane individuale  devin astfel hotelieri și își închiriază fie canapeaua, camerele, apartamentele și casele oferind o multitudine de alternative aflate la un click distanță de turiști din toată lumea. Gazdele stabilesc un preț/noapte, iar Airbnb colectează banii, păstrând un procent din sumă. 

Cristina a avut parte de aceeași experiență în Belgrad: ea și cei trei prieteni au plătit 60 de euro pentru un apartament în centru, închiriat de la un tânăr care și-a înscris locuința pe site în urmă cu doi ani. Tânărul i-a așteptat cu pliante, parola de wireless și recomandări de restaurante și baruri. În călătoria lor, la plecare, au stat și într-un hotel din Belgrad, pentru care au plătit fiecare câte 20 de euro pe noapte.  « Era neîngrijit, fără prosoape și cu Internet care mergea foarte prost. În plus, cel care ne-a întâmpinat de la recepția hotelului nu știa limba engleză ».

Calitatea găzduirii pe platforma Airbnb nu este standardizată, la fel ca în cazul hotelurilor listate pe site-uri precum Priceline.com sau Booking.com, dar prin intermediul serviciului, turiștii au acces la spații inedite, precum o casă în copac din Hawaii, o barcă cu vedere la Turnul Eiffel sau pur și simplu un pat mai ieftin. Unul dintre exemplele de pe site-ul Airbnb este insula Nanuku Levu din Arhipelagul Fiji. Turiștii pot rezerva întreaga insulă în schimbul sumei de 500 de dolari/ noapte în luna august. Proprietatea în care se asigură cazarea este dotată cu trei dormitoare și o bucătărie.  (Ioana Matei)

CITEȘTE MAI MULTE PE BUSINESS MAGAZIN