Companie de servicii: România, Italia și Polonia vor înființa probabil în perioada următoare „bănci rele”

Publicat: 20 07. 2015, 13:26

„Având în vedere succesul înregistrat de agențiile de administrare de active existente, noi astfel de entități vor fi probabil înființate în viitorul apropiat în țări precum Italia, România și Polonia”, se arată într-un raport al companiei de consultanță imobiliară.

Potrivit estimărilor C&W Corporate Finance, „băncile rele” operaționale în Europa au o expunere brută non-core de peste 233 miliarde de euro pe sectorul imobiliar. Din această sumă, 91% se află în posesia a trei astfel de agenții – NAMA (Irlanda), UKAR (Marea Britanie) și SAREB (Spania), cele mai multe credite fiind legate de ipoteci rezidențiale.

NAMA și UKAR vor fi doi vânzători importanți în acest an, întrucât recent au lansat Proiectul Arrow, de 7,2 miliarde de euro, respectiv Proiectul Granite, de 17,6 miliarde de euro.

În prima jumătate a anului, vânzările de proprietăți imobiliare cu scop comercial și de proprietăți prescrise și nevândute la licitație s-au situat la 23,5 miliarde de euro, tranzacții de 9,5 miliarde de euro fiind consemnate în ultimele trei luni. Deși totalul pentru prima jumătate a anului înregistrează un declin de 42% față de perioada similară a anului trecut, activitatea se va intensifica probabil în a doua jumătate a anului, avînd în vedere nivelul record de vânzări aflate în stadiul pregătirilor.

„În spatele scenei au avut loc pregătiri intense, vânzători-cheie pregătind «megatranzacții»” pentru a doua jumătate a anului”, afirmă Frank Nickel, partener la compania de consultanță și președinte al EMEA Corporate Finance (Divizia pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa).

Țările care au înființat mai repede agenții de administrare de active au beneficiat de un interes mai ridicat, notează Cushman&Wakefield.

„Investitorii oportuniști se vor uita în Europa la active cu un grad tot mai ridicat de risc și tot mai îndepărtate. În acest context, există așteptări ca și alte țări europene să folosească modelele agențiilor operaționale pentru a-și înfința propriile agenții”, potrivit raportului.

Lista cumpărătorilor de active cu probleme este dominată de mari firme din SUA, din cauza valorii mari a portofoliilor de credite imobiliare scoase la vânzare în ultimii patru ani.

„Susținute de succesul vânzărilor derulate de agențiile din Irlanda și Spania, agențiile mai puțin active vor încerca să devină mai active pentru a profita de interesul în creștere al investitorilor. Europa poate anticipa înființarea unor noi agenții de administrare de active până la sfârșitul anului 2016. Având, însă în vedere dimensiunile mai mici ale băncilor locale, ne putem aștepta ca noile agenții să nu aibă portofolii de active cu probleme de amploarea celor ale NAMA sau SAREB”, a afirmat Federico Montero, șef al diviziei Loan Sales la EMEA Corporate Finance.

În România, Erste Group, proprietarul BCR, a vândut în luna ianuarie proiectul Saturn, constând din credite imobiliare cu o valoare nominală de 433 milioane de euro, către Deutsche Bank, iar vânzarea proiectului Neptun, un portofoliu de 3,55 miliarde de euro, tot de către Erste, va fi un indicator bun pentru a evalua apetitul pentru risc al investitorilor privind piața din Europa Centrală și de Est, potrivit Cushman&Wakefield.