Companiile străine năvălesc în Marea Britanie după Brexit. Care este motivul

Publicat: 26 07. 2016, 10:01
Aproape 60 de tranzacții în valoare totală de 34,5 miliarde de dolari au fost încheiate de către companii străine cu firme britanice din 23 iunie, relevă datele Thomson Reuters, față de 79 de tranzacții în valoare de 4,3 miliarde de dolari încheiate în luna de dinaintea votului.
 
Activitatea contrazice avertismentele potrivit cărora piața de M&A urma să sufere o adevărată secetă pentru o anumită perioadă în cazul unui vot favorabil Brexitului, având în vedere nesiguranța privitoare la riscurile la adresa economiei și accesul la piața unică.
 
Lista preluărilor de companii britanice ar putea crește după vară, potrivit bancherilor, care spun că lucrează la posibile oferte în numele unor companii străine interesate de ținte britanice.
 
Bancherii M&A spun totuși că o parte din preluările postvot au mai mult de-a face cu valorizările relativ scăzute ale companiilor britanice decât cu încrederea în economia britanică.
 
„Există, clar, oportunități de achiziții”, spune un oficial al firmei de avocatură Herbert Smith Freehills. „Cei cu monede puternice, ca dolarul, renminbi, yenul, vor deveni cu siguranță interesați să cumpere active denominate în lire sterline”.
 
Unii bancheri M&A din Londra spun că lucrează cu companii britanice care se simt vulnerabile în fața unor oferte ostile din partea unor cumpărători străini bogați, în sectoare incluzându-le pe cel aerospațial, al construcției de locuințe și de retail.
 
Conglomeratele americane și asiatice își intensifică de asemenea eforturile de a încheia tranzacții avantajoase, potrivit unor surse. Unele au angajat bănci pentru a repune pe picioare tranzacții abandonate în ultimii ani din cauza neînțelegerilor privitoare la preț.
 
După vot, companiile britanice au devenit cu 10-15% mai ieftine pentru cumpărătorii străini în urma deprecierii lirei sterline.
 
Studiile realizate înaintea referendumului avertizau că un vot favorabil Brexitului ar amenința activitatea M&A. „Seceta” întârzie însă să vină.
 
Sectoarele cu cea mai mare concentrație de preluări străine în ultimele patru săptămâni au fost cele ale tehnologiei, de consum, industrial și media, cu 37 de vânzări în total, evaluate la 33 mili­ar­de de dolari. Potrivit unor surse, o parte din tranzacții își au rădă­ci­nile în discuții începute cu mult înainte de referendumul din luna iunie.
 
Citește în continuare pe Ziarul Financiar