Complexul Energetic Oltenia ar putea construi, din 2014, mai multe parcuri fotovoltaice

Publicat: 20 05. 2013, 20:37
Actualizat: 22 03. 2019, 06:50

Complexul Energetic Oltenia ar putea construi, de anul viitor, mai multe parcuri fotovoltaice în zonele depozitelor de zgură și cenușă închise în ultimii ani, care să permită companiei să devină producător de energie și în acest domeniu, a anunțat managerul privat al unității, Laurențiu Ciurel, informează Mediafax.

Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, a mers, săptămâna trecută, într-o vizită în China, coordonată de ministrul Energiei, Constantin Niță.

Laurențiu Ciurel a declarat, luni, într-o conferință de presă susținută Târgu Jiu, că a descoperit, cu prilejul vizitei în China, posibilitatea construirii unor parcuri fotovoltaice la prețuri extrem de atractive, care să permită companiei să devină producător de energie și în acest domeniu.

„Costul pentru a obține un megawatt e undeva între 600 și 900.000 de euro, de patru-cinci ori mai puțin decât acum câțiva ani. Asta face extrem de atractivă o astfel de investiție. Noi avem în bugetul pe anul viitor o sumă alocată doar pentru 10 MW, dar încercăm o extindere dacă intrăm în legătură cu una dintre companiile de acolo, China National Electric, cea care și-a exprimat disponibilitatea pentru așa ceva”, a spus managerul privat al CE Oltenia.

El a precizat că parcurile fotovoltaice ar urma să fie construite, de anul viitor, în zonele depozitelor de zgură și cenușă închise în ultimii ani din cauza condițiilor de mediu și după ce termocentralele, în special cele de la Rovinari și Turceni, și-au modernizat multe dintre instalațiile tehnologice.

Cealaltă termocentrală din cadrul CE Oltenia, cea de la Craiova, ar urma să fie modernizată pentru a produce energie pe bază de gaz, astfel încât complexul să poată răspunde mai ușor cerințelor pieței, a mai spus Ciurel.

Laurențiu Ciurel a menționat că firmele chineze au dezvoltat în ultimii ani tehnologii al căror randament îl depășește chiar și pe cel al producătorilor din Germania, susținând că România trebuie să aibă în continuare relații bune cu China, care a devenit o mare putere economică, inclusiv din punct de vedere al producției de energie.

Ciurel a mai spus că, în cadrul vizitei în China, s-a discutat și despre interesul unei firme chineze de a construi la Rovinari un grup energetic de 500 MW, investiția fiind estimată la aproximativ un miliard de euro.

El a precizat că negocierile în acest caz se vor finaliza cel mai probabil în luna noiembrie, când premierii celor două țări ar urma să semneze mai multe documente care să permită demararea investiției.

În martie 2010, o delegație a celei mai mari companii de stat din China pentru furnizare de echipamente pentru industria energetică – China National Electric Equipment Corporation – a venit la Târgu Jiu pentru a discuta cu reprezentanți ai administrației locale despre construirea unui grup energetic de 500 MW, la Rovinari.

Complexul Energetic Oltenia estimează că va înregistra în acest an venituri totale de 6,19 miliarde de lei (1,4 miliarde euro), în ușoară scădere față de nivelul bugetat pentru anul trecut, și mizează pe un profit net de 151,2 milioane de lei (35 milioane euro), cu 67% mai mare.

Compania este controlată de Ministerul Economiei și a fost înființată anul trecut prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari și Turceni și a Societății Naționale a Lignitului Oltenia. (Gigi Ciuncanu)

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar.