Concluziile ANSVSA: de la ce firmă proveneau micii din carne de cal. PLUS Suspiciuni nefondate în cazul cărnii de curcan

Publicat: 23 03. 2013, 11:55
Actualizat: 20 03. 2019, 17:10

Analizele realizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au demonstrat că pieptul de curcan provenit de la un procesator român despre care se credea că are un conținut prea mare de antibiotice era sigur pentru consum, a declarat joi președintele interimar al ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, în cadrul unei conferințe de presă.

„Ancheta a arătat că suspiciunile nu a fost fondate”, a spus Mănăstireanu care a mai adăugat și că firma în cauză a respectat toate reglementările europene legate de creșterea curcanilor și de procesarea cărnii provenite de la aceștia.

Mănăstireanu a făcut publice și rezultatele anchetei în cazul micilor în care a fost descoperită carne de cal. El a explicat că firma la care a apărut această problemă este SC NICOLIN SA, din județul Prahova, și că, între timp, aceasta a fost închisă și că reprezentanții ei au fost sancționați contravențional.

„Vom colabora cu toate organele statului, astfel încât cei care induc în eroare consumatorii să plătească în fața legii”, a spus președintele interimar al ANSVSA.

În cazul conservelor de carne produse de Ardealul în care exista suspiciunea că, în locul cărnii de vită, la fabricarea lor ar fi fost utilizată carne de cal, ancheta ANSVSA a arătat că procentul de ADN de suspiciune de substituire a cărnii de vită cu cea de cal a fost de 1%. Acest procent este însă admis, a explicat președintele interimar al ANSVSA. Pentru a putea fi considerat un caz de fraudă, procentul ar fi trebuit să depășească 1%.

„Putem spune că a fost vorba de o contaminare accidentală pe fluxul de aprovizionare. Nu putem vorbi de fraudă”, a declarat Mănăstireanu.