Consiliul Fiscal desființează noul Cod Fiscal al lui Victor Ponta și avertizează asupra unor „deviații de proporții de la țintele bugetare”

Publicat: 30 03. 2015, 15:40

Consiliul Fiscal nu este de acord cu proiectul Codului Fiscal pentru care a dat un aviz negativ, se arată în opinia Consiliului Fiscal asupra proiectului de revizuire a Codului Fiscal.

„Având în vedere probabilitatea extrem de ridicată ca implementarea prevederilor proiectului revizuirii Codului Fiscal să conducă la deviații de proporții de la țintele bugetare pe termen mediu, Consiliul Fiscal avizează negativ propunerea legislativă”, este explicația Consiliului Fiscal.

Consiliul Fiscal consideră că inițiativa Guvernului de a rescrie Codul Fiscal este „justificată și binevenită”, luând în considerare numeroasele modificări suferite de acest document de-a lungul anilor, însă consideră drept nesustenabile reducerile ample la nivelul taxelor și impozitelor pe care aceasta le prevede.

„Câștigurile de eficiență în colectarea taxelor și a impozitelor și în cheltuirea banului public constituie o sursă validă de spațiu fiscal, însă acesta trebuie să fie folosit în mod prudent și gradual, fără a pune în pericol echilibrele macroeconomice a căror prezervare reprezintă un ingredient esențial al unui proces sustenabil de convergență reală”, se arată în opinia Consiliului Fiscal.

DAȚI LIKE ȘI SHARE DACĂ V-A PLĂCUT ACEST ARTICOL!

 

 

 

 

Potrivit estimărilor Consiliului Fiscal, proiectul de modificare a Codului Fiscal în forma sa actuală implică „un risc extrem de deteriorare permanentă și de proporții a poziției finanțelor publice ale României”.

Estimările prezentate de Consiliul fiscal nu iau în considerare acordul politic recent de a majora cheltuielile de apărare până la un nivel de 2% din PIB pentru o perioadă de cel puțin 10 ani începând cu anul 2017 – de la un nivel de circa 0,8% la finele anului 2013 și nici reacția potențială a piețelor financiare la o deteriorare permanentă de proporții a poziției structurale a finanțelor publice ale României, se arată în opinia publicată pe site-ul instituției.

Consiliului Fiscal arage atenția că agențiile de rating accentuează în comunicatele lor recente faptul că evaluările sunt condiționate de prezervarea progreselor în ceea ce privește poziția structurală a finanțelor publice.

„De altfel, experiența recentă a Bulgariei indică probabilitatea semnificativă a apariției unor salturi în prima de risc de țară, ce implică creșterea costurilor de finanțare atât pentru stat, cât și pentru sectorul privat: lărgirea considerabilă a deficitului la finele anului 2014 (de la 1,2% în 2013 la 3,4% din PIB în 2014, potrivit estimărilor Comisiei Europene) a generat un salt de circa 100 de puncte de bază al primei de risc aplicabile statului vecin, iar aceasta continuă să se mențină semnificativ deasupra celei a României”, explică Consiliul Fiscal.

Citește aici modificările propuse de Guvern în noul Cod Fiscal

În plus, Consiliul consideră că este imposibil de conciliat o asemenea evoluție proiectată a poziției finanțelor publice cu adoptarea euro în anul 2019, în condițiile în care estimările Consiliului fiscal indică existența unui deficit excesiv pentru anii următori în situația aplicării noului Cod Fiscal.