Consiliul Investitorilor Străini, despre reducerea CAS: Efectele vor fi minimizate de taxa pe stâlp și acciza la combustibili

Publicat: 09 10. 2014, 10:10

Reducerea cu 5 puncte procentuale a cotei CAS la nivelul angajatorului poate reprezenta un stimul de care economia națională are nevoie, în contextul actual caracterizat de situația externă dificilă și reducerea investițiilor străine în România, sunt de părere reprezentanții Consiliul Investitorilor Străini.

„Astfel, într-o notă generală, Consiliul Investitorilor Străini consideră că orice economie creată care va rămâne la dispoziția companiilor indiferent de „dimensiunea” acestora, va putea fi direcționată către zona investițională. O consecință firească a dezvoltării unei companii prin intermediul investițiilor sale o reprezintă creșterea nevoii de forță de muncă ceea ce s-ar traduce prin noi angajări, cu impact pozitiv ulterior cuantificat prin venituri suplimentare la buget, ca de exemplu impozit pe venit și contribuții sociale”, se arată într-un răspuns transmis gândul de Consiliul Investitorilor Străini.

În consecință, fie că sunt aduse în discuție investițiile noi, fie că este vorba despre dezvoltarea unor investiții deja existente, un lucru este cert: orice proiect investițional ia în considerare costurile implicate, acestea reprezentând unul dintre fundamentele pe care se bazează o potențială decizie favorabilă implementării unui asemenea proiect, cred reprezentanții investitorilor străini. 

În acest context CIS consideră că, odată cu aplicarea acestei măsuri de relaxare fiscală constând în reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator, România și-a îmbunătățit gradul de atractivitate pentru potențiale investiții.

Consiliul Investitorilor Străini este asociația celor mai importanți investitori străini din România. CIS a fost înființat în 1997 când și-a început activitatea cu 26 de companii membre. În prezent numără 123 companii multinaționale membre, ale căror investiții cumulate reprezintă în jur de 35 miliarde euro, adică aproape două treimi din totalul investițiilor străine directe realizate în România din 1990 până în prezent.

CIS include companii multinaționale care furnizează economiei românești bunuri și servicii și care au creat aproape 200.000 de locuri de muncă directe și indirecte pentru economia românească.