CONSTANȚA. Constănțenii, pe locul cinci în țară la productivitatea muncii. Cât de bine o duc locuitorii județului de la Marea Neagră

Publicat: 09 04. 2013, 09:37
Actualizat: 21 03. 2019, 12:10

Nivelul de trai al celor peste 630.000 de constănțeni este al șaptelea cel mai ridicat din România, reiese din topul județelor cu cele mai bune condiții de viață, realizat de gândul.

Clasamentul a fost întocmit pe baza unor punctaje acordate în funcție de șapte indicatori socio-economici relevanți, respectiv șomajul, salariul mediu net, suprafața spațiilor verzi în orașe, rata criminalității, gospodăriile conectate la rețeaua de canalizare, productivitatea (PIB pe cap de locuitor) și speranța de viață.

Constanța a pierdut cele mai multe puncte la capitolul speranța de viață, în medie de 72,7 ani, în condițiile în care locuitorii județelor din regiune, mai exact din Galați, Brăila sau Tulcea, au o speranță medie de viață mai mare cu 1-2 ani. Cu toate acestea, indicatori precum nivelul salarial sau productivitatea au făcut ca acestea să ocupe o poziție în partea a doua a clasamentului.

(Click pentru a mări)

FOTO: gândul.info

Constanța se află pe locul patru la nivel național în ceea ce privește procentul gospodăriilor conectate la rețeaua de canalizare, indicatorul reprezentând punctul forte al județui.

În ceea ce privește productivitatea muncii, respectiv aportul fiecărui cetățean la economia locală exprimat sub formă de produs intern brut pe cap de locuitor, constănțenii se află pe locul cinci la nivel național. În ciuda faptului că o productivitate mai mare înseamnă în teorie un mediu de afaceri puternic ceea ce aduce după sine mai multe locuri de muncă și salarii competitive, județul Constanța a performat mai slab la aceste capitole.

Pentru indicatorii rata șomajului, de 4,67% și salariile medii nete, de circa 1.450 de lei, Constanța a primit câte 34 de puncte din 42 posibile.

Economia locală este dominată de gigantul petrolier Rompetrol Rafinare care a avut în 2011 o cifră de afaceri de peste 2,4 miliarde de euro, echivalentul a 1,7% din PIB-ul anului respectiv.

În același sector mai operează pe plan local și compania Grup Servicii Petrolifere, cu afaceri de circa 544,5 milioane de euro în 2011.