Construcția noii centrale termice a municipiului Suceava, finanțată de Raiffeisen International

Publicat: 12 09. 2012, 15:33
Actualizat: 29 09. 2018, 23:06

Firma de inginerie industrială Adrem Invest București va semna un contract de finanțare pentru construcția noii centrale termice din municipiul Suceava cu banca austriacă Raiffeisen, care a aprobat în board finanțarea proiectului, a anunțat, miercuri, primarul Sucevei, Ion Lungu.

Lungu a spus, într-o conferință de presă, că a avut discuții cu o delegație formată din reprezentanții băncii Raiffeisen International, ai Kontrollbank din Austria și ai firmei austriece Urbas, care va asigura echipamentele necesare construcției centralei și cu cei ai firmei Adrem Invest care vor implementa proiectul.

Potrivit acestuia, reprezentantul Raiffeisen, Philipp Czaika, ar fi anunțat că boardu-ul băncii a aprobat finanțarea împrumutului necesar construcției noii centrale termice și că înainte de semnarea contractului de finanțare trebuia purtată o discuție și cu reprezentanții autorităților sucevene, beneficiare ale proiectului.

„Mi-a dat confirmarea că proiectul va prinde contur”, a spus Lungu.

El a subliniat că este „un lucru mare” că s-a obținut această finanțare, mai ales în actualele condiții economice și pe fondul insolvenței Hidroelectrica, care a provocat prudență în finanțarea proiectelor energetice în România.

Ion Lungu și-a exprimat încrederea că în primăvara anului viitor va fi funcțională noua centrală termică a orașului care va fi dimensionată noilor cerințe ale pieței de termoficare a municipiului.

El nu a putut preciza valoarea creditului pe care Adrem Invest îl va obține de la banca austriacă.

Firma de inginerie industrială Adrem Invest București a câștigat în primăvara anului 2011 licitația organizată de Primăria Suceava pentru construirea unei centrale termice în oraș și înființarea unei noi societăți de termoficare.Combustibilul pe care va funcționa centrala va fi gazul metan în timpul iernii și biomasa pe perioada de vară.

Compania Adrem Invest București susținea, în luna februarie, că va începe construcția termocentralei de peste 60 milioane euro de la Suceava în luna aprilie, cu două luni mai târziu față de planul inițial, din cauză că încă nu a finalizat detaliile tehnice, iar apoi a anunțat că finanțarea va fi asigurată de UniCredit.

Ulterior, în luna iunie Adrem Invest a subconcesionat contractul firmei Bioenergie Suceava SRL, care face parte din același grup întrucât, pentru asigurarea finanțării, banca a cerut Adrem Invest să creeze o firmă separată care să pună în aplicare proiectul de construcție a noii centrale termice.

Pentru realizarea acestui proiect Primăria Suceava și societatea Termica SA Suceava pun la dispoziție terenul și utilitățile.