Cristian Ghinea: Companiile și ONG-urile pot accesa fonduri din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Publicat: 20 02. 2021, 15:43
Cristian Ghinea: / Sursă FOTO: Eduard Vînătoru - Mediafax Foto

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, susține că fondurile din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ar putea fi accesate şi de ONG-uri sau companii, nu doar entități publice.

Cristian Ghinea a susținut că a primit „idei excelente” din partea ONG-urilor care îndeplinesc condițiile pentru accesarea de fonduri din PNRR.

„Am decis să fie şi entităţi private care să-şi asume parte din aceste ţinte, că vorbim de ONG-uri, că vorbim de companii, vedem. Dacă eu îmi propun, de pildă, să am trasee ecologice în munţi şi nu găsesc Consilii Judeţene sau primării dornice, pot să vorbesc cu nişte ONG-uri care îşi asumă, care au proiecte, care au parteneriate cu Romsilva, cu cine are terenurile, să le dau lor bani pentru chestiunea asta. Am primit idei excelente de la ONG-uri”, a declarat Cristian Ghinea într-un interviu acordat Europa FM.

Cristian Ghinea: „Ministerele sunt doar cele care reglementează, nu trebuie să cheltuie ele bani singure”

De asemenea, aceasta a dat și un exemplu referitor la aspectul menționat – construirea drumului numit Via Transilvanica, care ar urma să însumeze o mie de kilometri și care este destinat traseelor de biciclete. Drumul ar avea punctele limită în Maramureș și Banat.

„E o tendinţă la ministere să zică: Dă-mi mie banii, fac eu tot! Şi am vrut să descurajez foarte explicit chestia asta. Deci ministerele sunt doar cele care reglementează, care schimbă legislaţia, nu trebuie să cheltuie ele bani singure”, a mai explicat Cristian Ghinea.

În cadrul aceluiași interviu, ministrul Fondurilor Europene a vorbit și despre digitalizare. Acesta a susținut că vrea să fie pusă la o infrastructură centrală care să lege informatic marile instituţii ale statului. Cristian Ghinea a subliniat că nu vrea să mai existe „cârpeli” în ceea ce privește digitalizarea, pe partea de software sau hardware, așa cum s-a făcut până în prezent din fonduri europene. (MAI MULTE DETALII AICI)

„Nu vreau să repetăm povestea de la cum s-a făcut digitalizarea pe fonduri europene până acum, în sensul în care s-au cârpit diverse software, s-a cumpărat hardware, dar noi, cetăţenii, suntem în continuare ăia care mutăm informaţii de la o instituţie la alta, pe hârtie”, a declarat ministrul Fondurilor Europene.