Criză de forță de muncă: România ar putea primi 500.000 de muncitori dintr-un stat asiatic până anul viitor

Publicat: 21 04. 2019, 10:58

Cei 500.000 de pakistanezi ar putea veni până în 2020, relatează Associated Press of Pakistan. Goia a mai declarat că piața muncii din România este pregătită să ofere oportunități de angajare pentru pakistanezi în sectoare variate precum IT, construcții, medicină, inginerie și altele, pe fondul migrației românilor către alte țări europene, care s-a ridicat la cote alarmante.

Zulfikar Bukhari a declarat că guvernul din Pakistan încearcă să își educe capitalul uman la nivelul standardelor globale.

Ambasadorul României l-a informat pe Bukhari că România are nevoie și de cel puțin 40.000 de șoferi și este gata să primească cât de mulți angajați pakistanezi posibil.

La începutul anului, Germania a anunțat că va importa experți în robotică și mecanică cuantică, precum și alți angajați calificați din Pakistan.

MAE a precizat că ambasadorul României la Islamabad, Nicolae Goia, nu a discutat cu partea pakistaneză despre cote sau cifre și nici vreun plan concret de acțiune privind un eventual transfer de forță de muncă din această țară și că informarea guvernului pakistanez fiind modificată.

„Cu privire la informațiile apărute în presă, conform cărora România urmează să primească 500.000 de muncitori pakistanezi pentru reducerea deficitului de pe piața forței de muncă, facem următoarele precizări: La 17 aprilie 2019, ambasadorul României la Islamabad a avut o întrevedere cu asistentul special al prim-ministrului Imran Khan pentru diaspora pakistaneză și dezvoltarea resurselor umane, cu rang de ministru, Sayed Zulfi Bukhari. Menționăm că este vorba de o primire de curtoazie în cadrul căreia au fost abordate o mai multe subiecte, inclusiv plasarea de forță de muncă din Pakistan din perspectiva interesului părții pakistaneze pentru regularizarea și eficientizarea exportului de forță de muncă și a respectării legislației relevante. Precizăm că discuțiile nu au inclus stabilirea unor cote sau cifre cu privire la un eventual transfer de forță de muncă din Pakistan și nici a vreunui plan concret de acțiune în acest sens”, se arată într-un comunicat de presă.

MAE subliniază că, în conformitate cu legislația în vigoare, respectiv Hotărârea Guvernului nr. 34/2019, contingentul alocat pentru lucrătorii extra-comunitari pentru anul 2019 la nivel național este de 20.000.

„De asemenea, subliniem că, urmare a demersurilor ambasadorului României la Islamabad, comunicatul oficial a fost amendat în cursul zilei de ieri astfel încât să reflecte o prezentare corectă și fidelă a discuțiilor”, se mai arată în comunicatul MAE.