Cu cât a ieftinit BCR, de luni, creditele în lei

Publicat: 21 01. 2014, 11:27
Actualizat: 07 02. 2016, 03:01

BCR a ieftinit luni creditele în lei, reducând dobânzile la creditele ipotecare cu maxim un punct procentual la dobândă fixă pe primii trei ani și venituri încasate în conturile băncii, iar la Prima Casă cu cel mult 0,5 puncte, dar și la creditele de nevoi personale cu circa un punct procentual.

„Cu un nivel al ratelor dobânzilor aflate la un minim istoric, vedem o excelentă oportunitate de a sprijini economia cu credite avantajoase”, a declarat într-un comunicat Andrew Gerber, director Produse Retail în cadrul BCR.

Astfel, pentru creditele ipotecare cu dobândă fixă, nivelul acesteia a fost redus cu un punct procentual, la 5,25% pe an pentru clienții care își încasează salariul în cont la BCR, iar pentru cele cu dobândă variabilă pe toată perioada, marja băncii este diminuată cu 0,4 puncte procentuale, dobânda pornind de la 5,49% pe an.

Costul împrumuturilor acordate în cadrul Programului Prima Casa a fost micșorat prin majorarea bonusului de dobândă acordat clienților care își încasează / vor încasa salariul la BCR, de la 0,2% la 0.5%, dobânzile pornind de la 4,44%.

Noile dobânzi țin cont de istoricul de creditare, comportamentul tranzacțional cu banca, vechime și continuitatea în muncă a clientului.

La împrumuturile de nevoi personale, noile dobânzi variază între 8,6% și 9,9% pe an, anterior acestea pornind de la 9,5% pe an.

„Subliniem faptul că noile prețuri ale creditelor de nevoi personale în lei vor asigura accesul la dobânzi de sub 10% pe an pentru aproximativ 80% dintre clienții noștri”, a afirmat Andrew Gerber.

BNR a scăzut, în ultima ședință de politică monetară, dobânda cheie de la 4% la 3,75%, un nou minim record, și a redus ratele rezervelor minime obligatorii constituite de bănci de la 15% la 12% la lei și de la 20% la 18% la valută.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat la conferința de după ședința de politică monetară că banca centrală are spațiu de relaxare a politicii monetare, având în vedere nivelul încă ridicat al ratelor rezervelor minime obligatorii și rata dobânzii de politică monetară, dar deciziile vor viza preponderent contextul economic intern.