Cum explică ministrul Daniel Chițoiu anularea primei sesiuni de înregistrare în schema minimis

Publicat: 28 08. 2013, 21:22
Actualizat: 29 07. 2014, 20:20

Ministrul de Finanțe, Daniel Chițoiu a decis sesiunii de înregistrare on-line a schemei de minimis pentru IMM-uri și reluarea ei ulterioară, după ce pagina de web dedicată acesteia a fost epuizată în puține minute.

Pagina de internet a Ministerului Finanțelor dedicată schemei de minimis pentru IMM-uri, epuizată în puține minute, a fost accesată de către 20.225 de persoane, iar restul celor interesați nu au mai putut intra pe site deoarece limita tehnică a echipamentelor IT „era deja atinsă”, susține ministerul

„Din primele investigații a rezultat faptul că resursele IT alocate schemei de minimis au fost insuficiente în urma anticipării greșite a numărului mare de firme care sunt interesate. Astfel, au apărut blocaje și mesaje de eroare în accesarea paginii de internet dedicate schemei de minimis”, explică ministrul Daniel Chițoiu.

Pentru a elimina suspiciunile care ar fi putut să apară în urma acestui incident acesta a dispus anularea sesiunii de înregistrare on-line. „Am decis ca sesiunea de înregistrare on-line desfășurată astăzi pentru schema de minimis sa fie anulată și reluată ulterior pentru a oferi egalitate deplină de șanse tuturor IMM-urilor interesate să înregistreze cereri de finanțare, eliminând orice suspiciune cu privire la corectitudinea derulării acestei proceduri”, a mai adăugat Chițoiu.

Miercuri dimineață, mai mulți întrepinzători au reclamat că secțiunea dedicată schemei de minimis în valoare maximă de 500 milioane lei s-a blocat după deschidere, iar la scurt timp procesul de selecție a fost declarat închis, aceștia nemaiputând aplica pentru ajutorul financiar, potrivit Mediafax.

Într-un comunicat transmis ulterior, ministerul susține că, în urma investigațiilor preliminare proprii și a datelor furnizate de către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și de autoritățile competente din domeniul siguranței IT, care au participat la monitorizarea întregii proceduri de înregistrare online a cererilor, a rezultat că, la ora 8:30, serverele MFP au înregistrat 52.000 de cereri de conectare pentru toate aplicațiile MFP, inclusiv pentru schema de minimis.

Totodată, în intervalul 8:30 – 8:36, un număr de 20.225 de persoane au intrat pe pagina de internet a MFP dedicată schemei de minimis, iar 3.164 de persoane dintre acestea completau formularul în perioada acestor minute.

Ministerul arată că 714 persoane dintre cele 3.164 au trimis formularul completat, primind recipisa de înregistrare, eliberată automat de sistem. Din totalul de 714 solicitări transmise, 644 de solicitări au fost admise, restul fiind respinse întrucât fie depășeau plafonul de 200.000 euro admis per solicitant, fie din cauza înregistrărilor multiple ale aceleiași întreprinderi (același CUI).

Astfel, 2.450 de persoane care completau formularul nu au finalizat procedura de transmitere a cererii până la epuizarea plafonului de 500 milioane lei.

„Având în vedere gradul de solicitare a sistemului descris mai sus, din punct de vedere tehnic, celelalte persoane care au depășit numărul de 20.225 de utilizatori, în acest interval, nu au putut accesa pagina de internet întrucât limita tehnică a echipamentelor IT fusese deja atinsă. La sfârșitul investigației derulată de specialiștii MFP împreună cu STS și autoritățile competente din domeniul siguranței IT, vom informa opinia publică cu privire la rezultatele finale ale investigației”, se spune în comunicat.

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, majorarea bugetului pentru ajutoarele de minimis acordate IMM-urilor care fac investiții, de la 400 milioane lei la 500 milioane lei (125 milioane euro), plata ajutorului efectuându-se până la finele anului 2015.

Statul acordă ajutoare de minimis, în cadrul unei scheme derulate în perioada 2013-2014, de maximum 200.000 euro pentru IMM-urile care fac investiții, pe o perioadă fiscală de trei ani, dacă aceste firme creează și păstrează șapte locuri de muncă pe o perioadă de trei ani de la realizarea investiției, în cazul sumelor de peste 100.000 euro.