Cum își ascund averile de Putin cei mai bogați oameni din Rusia

Publicat: 01 05. 2013, 14:43
Actualizat: 06 02. 2016, 00:13

Cei mai bogați 20 de oameni din Rusia, cu o avere însumată de 227 miliarde de dolari, își controlează o parte însemnată a activelor prin intermediul unor companii holding înregistrate în afara țării, pentru a-și proteja afacerile de stat, dar și de rivali, potrivit Bloomberg, preluat de Mediafax.

„Entitățile offshore sunt principalele instrumente ale oamenilor de afaceri ruși pentru protejarea activelor de autorități și rivali”, a declarat Valeri Tutikhin, avocat la firma John Tiner & Partners, din Geneva, specializată în administrarea averii.

Cel mai bogat om din Rusia, Alisher Usmanov, a transferat anul trecut controlul averii sale de 20 de miliarde de dolari unei companii holding din Insulele Virgine Britanice, aflată la o distanță de circa 9.000 de kilometri de Moscova.

Compania, USM Holdings, controlează cel mai valoros activ al miliardarului, Metalloinvest Holding Co, lider în privința producției de minereu de fier în Rusia. Controlul este exercitat prin intermediul a două subsidiare din Cipru, USM Steel & Mining Group Ltd și USM Investments Ltd, potrivit raportului anual al Metalloinvest.

Miliardarii ruși, mulți cu averi acumulate în perioada foarte volatilă care a urmat căderii comunismului, se folosesc de entități străine pentru a-și administra, păstra și ascunde averea. Aceste practici au atras și nemulțumirea președintelui Vladimir Putin.

Un alt important om de afaceri rus, Viktor Vekselberg, administrează cea mai mare parte a averii sale de 14,8 miliarde de dolari prin Renova Holdings, înregistrat în Bahamas. Printre activele companiei se află și o participație de 7% la United Co Rusal, cel mai mare producător de aluminiu din lume.

Vladimir Lisin deține prin intermediul unui holding din Cipru, Fletcher Group Holdings, 85% din OAO Novolipetsk Steel, cel mai valorors producător de oțel din Rusia. Mikhail Fridman își controlează activele din sectoarele bancar, telecom și retail prin intermediul Alfa Group, cu sediul la Moscova, dar deținut de CTF Holdings, cu sediul în Gibraltar.

Putin a promis că va aduce înapoi în Rusia o parte din bani și a avertizat cu impunerea de taxe asupra averilor dobândite în anii ’90 la prețuri incorecte. Anul trecut, președintele a preluat controlul unui serviciu federal care are ca scop combaterea spălării banilor. Parlamentul rus a introdus o serie de amendamente pentru a întări controlul asupra tranzacțiilor financiare ale companiilor.

Miliardarii ruși înființează companii în Insulele Virgine Britanice datorită regimului legislativ mai favorabil decât cel din Rusia, în timp ce entitățile din Cipru le permit să profite de taxele mai reduse, în baza unui acord de evitare a dublei taxări, încheiat de Rusia cu Cipru în 1998.

Cipru limitează la 5% taxarea dividendelor plătite din Rusia și permite transferuri de bani fără taxe către Insulele Virgine Britanice, afirmă avocați de la firme specializate în astfel de servicii pentru companii.