Cum pot face bani băncile în perioada post-criză. Șeful Bancpost, despre restructurările și fuziunile necesare în sistemul bancar în noul număr Business Magazin

Publicat: 04 03. 2013, 11:44
Actualizat: 21 03. 2019, 04:05

Adept al unei culturi de business de școală americană, bazată pe o idee de răspundere a bancherului și a omului de afaceri față de binele societății pe care rareori am auzit-o exprimată atât de apăsat în România, Anthony Hassiotis a venit la București după 34 de ani de carieră petrecuți în SUA, Marea Britanie, America Latină, Grecia și Bulgaria. Noul CEO al Bancpost a vorbit pe larg la evenimentul Meet the CEO despre restructurările și fuziunile necesare în sistemul bancar și despre cum pot face bani băncile în perioada post-criză, scrie Business Magazin.

Cum e viața mea? ,,Excelentă”, răspunde repede Anthony Hassiotis, la începutul evenimentului MEET THE CEO de săptămâna trecută. Conduce Bancpost din vara trecută și e evident din tot discursul lui că s-a acomodat aici perfect grație carierei sale îndelungate în banking și experienței foarte diverse, în bănci, culturi financiare și zone ale lumii complet diferite. „De când mă știu am vrut să fiu bancher și toată viața am lucrat ca bancher”, sună pe scurt definiția parcursului lui profesional.

FOTO: Business Magazin

S-a născut în Grecia, tatăl lui a fost bancher, fratele la fel, iar viziunea sa despre banking s-a format în SUA, unde a plecat să studieze în 1968, anul când URSS a invadat Cehoslovacia, iar Europa, cel puțin în anumite zone, părea mai puțin sigură. A studiat management internațional la Școala Postuniversitară Thunderbird din Arizona și „așa m-au găsit băncile”, glumește el: Mellon Bank, Citibank sau Chase, ca și alte mari companii, recrutau personal din rândurile absolvenților de acolo.

Își amintește primul interviu ratat cu Chase, mai exact cu Thomas Conigliaro, pe atunci CEO, care îl întrebase ce creditori au prioritate în cazul unui faliment bancar, iar el n-a știut răspunsul. A avut succes însă cu Mellon Bank și Citibank și a ales-o pe prima fiindcă avea un program de training mai bun. Patru ani a lucrat pentru Mellon, la Pittsburgh și la Londra, apoi, din 1982, următorii 17 ani i-a petrecut la Citibank, în Arabia Saudită, la Los Angeles, Caracas, Costa Rica, Miami și apoi Atena, în corporate banking și investment banking. (Crenguța Nicolae)

Citiți articolul intergral despre povestea bancherului Anthony Hassiotis în ediția tipărită a revistei Business Magazin de luni, 4 martie 2013.