Cum poți să primești înapoi diferența dintre taxa auto plătită și timbrul de mediu

Publicat: 25 03. 2013, 11:56
Actualizat: 20 03. 2019, 22:58

Șoferii care au plătit o taxă auto cu o valoare mai mare decât cea a timbrului de mediu pot recupera, la cerere, din bugetul Fondului pentru mediu sau de la bugetul de stat, sumele reprezentând diferența dintre cele două.

Restituirea sumelor de bani rezultate ca urmare a diferenței dintre taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu este prevăzută în cadrul Ordonanței de Urgență nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

Pentru a li restitui sumele de bani în cauză, românii trebuie să depună o cerere la organul fiscal competent, în acest caz la Direcțiile Generale ale Finanțelor Publice din țară. Cererea trebuie să fie însoțită de o chitanță, de un ordin de plată sau de un extras de cont care să dovedească plata taxelor, dar și de o copie după cartea de identitate a mașinii și după certificatul de înmatriculare.

Ultimul proprietar al unei mașini pentru care s-a plătit taxa de poluare, taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu și care a fost scoasă ulterior din parcul auto național poate, cere, la rândul său, restituirea valorii reziduale a timbrului.

Pentru a obține suma de bani în cauză, acesta trebuie să depună, pe lângă cererea de restituire, următoarele documente:

– copia cărții de identitate a vehiculului, certificată de lucrătorul serviciului public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, cu mențiunea radierii pentru export;

– certificat de radiere pentru export emis de serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculări a vehiculelor, în original și copie;

– documentul care atestă faptul că autovehiculul a fost transferat în alt stat, respectiv factura, contractul de vânzare-cumpărare sau declarația vamală de export, în original și copie.

Și în cazul contestării timbrului de mediu plătit, contribuabilii au posibilitatea de a cere restituirea diferenței de timbu față de cel achitat anterior. Pentru a obține acești bani, românii trebuie să depună alături de cererea de restituire și o dovadă a plății timbrului și un document eliberat de Regia Autonomă „Registrul Auto Român” privind rezultatul expertizei tehnice sau un act eliberat de Corpul experților tehnici legat de rezultatul evaluării individuale a autovehiculului.

Citește cele mai importante știri ale zilei pe gandul.info