Cum va evolua economia României în următorii doi ani. Avertismentul categoric al Comisiei Europene

Publicat: 07 02. 2018, 19:03

„Creșterea economică în România s-a accelerat în 2017, valoarea PIB-ului fiind estimată să fi crescut cu 6,7%, un record post-criză. Principalul factor de creștere economică este consumul privat, susținut de reduceri fiscale indirecte și de majorări salariale în domeniile public și privat. După ce s-au contractat în 2016, investițiile totale au început din nou să crească în 2017. Ritmul de relansare a investițiilor rămâne totuși discret, în contextul în care investițiile publice au scăzut brusc pentru al doilea an consecutiv”, se arată în raportul interimar al Comisiei Europene privind Perspectivele economice până în iarna anului 2018.

„Creșterea amplă a consumului privat a condus la intensificarea importurilor. Drept consecință, exporturile nete au afectat creșterea PIB-ului, în pofida creșterii economice relativ puternice. Privind în perspectivă, rata de creștere a PIB-ului urmează să încetinească până la nivelul de 4,5% în 2018 și de 4,0% în 2019. Creșterea consumului privat urmează să fie mai temperată în 2018, în contextul în care inflația afectează mai mult veniturile disponibile real și pe fondul scăderii ritmului majorărilor salariale. Cu toate acestea, consumul privat ar urma să continue să acționeze ca principalul factor de creștere economică în perioada vizată de prognoză. Investițiile ar urma să se intensifice, mai ales datorită reluării implementării proiectelor finanțate din fonduri ale Uniunii Europene”, precizează raportul CE.

„După doi ani consecutivi de scădere a prețurilor de consum, inflația a devenit pozitivă în 2017, chiar dacă este atenuată de reducerea ratei TVA (…). Inflația a început să se accelereze în a doua jumătate a anului 2017, în principal în contextul majorărilor prețurilor la alimente și tarifelor la energie”, constată Comisia Europeană.

Creșterea economică în zona euro și în statele Uniunii Europene va continua

„Ratele de creștere economică în zona euro și la nivelul UE au depășit așteptările anul trecut, în contextul în care tranziția de la relansare economică spre expansiune continuă. Zona euro și economiile UE au înregistrat creșteri estimate la 2,4% în 2017, cel mai intens ritm din ultimul deceniu. Aceste performanțe solide urmează să continue în 2018 și 2019, cu rate de creștere de 2,3% și 2,0% în zona euro și la nivelul tuturor statelor UE”, precizează raportul Comisiei Europene.