Cum vor arăta noile pachete de țigări. Marii producătorii au pierdut procesul cu UE

Publicat: 04 05. 2016, 14:02
Actualizat: 04 12. 2019, 06:42

Potrivit Curții Europene de Justiție, măsura nu „depășește ceea ce este necesar”. Nu se poate face apel la decizie.

Producătorii de țigări au mai încercat să elimine textele de pe ambalaje, iar ele să fie înlocuite cu avertisment. În 2014, un tribunal din Marea Britanie a dat același verdict și a decis că regulile europene sunt valide. Philip Morris, BAT și Japan Tobacco au intentat ulterior un nou proces, de data aceasta susținând că măsurile din Marea Britanie încalcă drepturile companiilor la proprietate intelectuală.

Potrivit statisticilor, tutunul ucide aproape 700.000 de oameni pe an în Uniunea Europeană, adică o persoană la fiecare 45 de secunde. O treime dintre adulții europeni fumează.

Comisia Europeană a adoptat în decembrie 2012, după ani de pregătire, propunerea de revizuire a directivei privind produsele din tutun, prin care se interzice utilizarea de țigarete cu arome caracteristice, precum și introducerea obligatorie a avertismentelor de sănătate de dimensiuni mari. Directiva privind produsele din tutun (2014/40/UE) stabilește obligativitatea prezenței avertismentelor de sănătate pe pachetele de tutun și produse din tutun.

Avertismentele de sănătate (imagine și text) trebuie să acopere 65 % din fața și spatele pachetelor de țigări și de tutun destinat rulării în țigarete, iar această normă va fi aplicată în cursul anului 2016. Fiecare pachet va purta
unul dintre avertismente generale: „Fumatul ucide – renunță acum” sau „Fumatul ucide”, precum și anunțul de informare: „Fumul de tutun conține peste 70 de substanțe care cauzează cancer”.