Cursul atinge AL PATRULEA MAXIM ISTORIC CONSECUTIV, de 4,4463 lei/euro. Care este explicația BNR

Publicat: 29 08. 2012, 10:49
Actualizat: 20 03. 2019, 22:29

Cursul de referință anunțat de Banca Națională a României a crescut și miercuri, cu 0,52 bani, la 4,4463 lei/euro, atingând astfel cel de-al patrulea maxim istoric consecutiv, deși banca centrală este prezentă în piața interbancară pentru susținerea leului, potrivit dealerilor, informează Mediafax.

Cauzele care au dus la creșterea acestuia nu sunt unele interne, ci sunt cauze externe, după cum a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Vasilescu a mai vorbit și despre persoanele care au ales să ia credite în valută de la bănci. „Este riscul pe care și l-au asumat”, a explicat consilierul guvernatorului BNR. „Sunt foarte mulți oameni care au credite în euro, în franci elvețieni sau în yeni japonezi”, a mai adăugat Vasilescu menționând că ei au fost sfătuiți încă de la început să își ia credite în moneda în care sunt plătiți, nu în monede exotice, pentru a evita problemele care ar putea apărea pe parcurs.

„Este un necaz foarte mare”, a mai adăugat el în legătură cu problemele pe care le întâmpină românii care au credite la bănci.

El a mai spus că persoanele care au astfel de credite ar putea să își plătească datoriile „dacă se îmbunătățesc lucrurile în economie” pentru că, în acest mod, ar putea câștiga mai bine.

Piețele financiare sunt sub presiune puternică de la începutul săptămânii trecute, pe fondul tensiunilor politice din Grecia, unde liderii politici nu au reușit să formeze o coaliție de guvernare și vor fi organizate noi alegeri anticipate, cel mai probabil în luna iunie.

Cursul leului față de euro a doborât record după record de la începutul lunii mai, depreciindu-se cu 1,1%, inițial din cauza turbulențelor de pe scena politică locală, la care s-au adăugat temerile privind soliditatea zonei euro.

De la începutul anului, leul a scăzut cu 2,93% în raport cu euro, de la un curs de 4,3197 lei/euro la finalul lunii decembrie.

Totodată, a continuat să urce și referința pentru dolar, cu 4,11 bani, la 3,4987 unități, un nou maxim începând cu 1 iulie 2010. La data menționată, referința s-a situat la 3,5420 lei/dolar.

Pentru francul elvețian, cotația a crescut la 3,7020 lei/franc, reprezentând un nou nivel maxim începând cu 5 septembrie 2011. La începutul lunii septembrie, francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Cursurile de referință leu/dolar și leu/franc sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și ratele de schimb euro/dolar și euro/franc.

Cursul a depășit 4,45 lei/euro la începutul sesiunii interbancare de miercuri, moment în care banca centrală a intervenit indirect în piață pentru a limita deprecierea monedei naționale, potrivit dealerilor, în condițiile în care sentimentul negativ internațional a pus presiune și pe piața locală.

Ulterior, cotațiile au variat sub 4,45 lei/euro.

Valutele din regiune afișau pierderi mult mai accentuate, de până la 0,9%, pe fondul temerilor privind ieșirea Greciei din zona euro.

Dobânzile practicate de băncile comerciale au crescut semnificativ pentru plasamentele cu scadență la o zi, la 4,64 – 5,14%, de la 4,34 – 4,84% marți dimineață, ca urmare a intervențiilor valutare recente realizate de BNR, care a vândut euro și a retras lei din piață, pentru a tempera deprecierea monedei naționale.

Totodată, au urcat și randamentele pentru sumele plasate pe termen de o săptămână, de la 4,38 – 4,88% la 4,71 – 5,21%.