Cursul leu/euro a atins maximul ultimelor șase săptămâni. Dealer: „Dacă formarea unui nou guvern și stabilirea bugetului vor întârzia, leul se va deprecia brusc și puternic”

Publicat: 06 12. 2012, 15:17
Actualizat: 20 03. 2019, 20:15

Cotațiile monedei naționale au continuat să urce ușor în prima parte a sesiunii interbancare de miercuri, astfel că Banca Națională a României (BNR) a publicat un curs de referință în creștere cu 1,38 bani, la 4,5454 lei/euro, reprezentând maximul ultimelor șase săptămâni, scrie Mediafax.

Săptămâna această, leul s-a depreciat cu 0,8% față de euro, referința oficială anunțată de banca centrală vinerii fiind de 4,5059 lei/euro. Dealerii valutari susțin că deprecierea monedei naționale s-a produs atât pe fondul presiunile privind alegerile parlamentare din 9 decembrie, cât și pe fondul unor cereri naturale generate de importurile din perioada sărbătorilor.

„În perioada alegerilor există o presiune pe curs. Presiunea de depreciere vine și din importurile pentru iarnă. Se importă portocale, se importă jucării în perioada aceasta. Este o cerere naturală. Fundamental leul stă destul de prost. Banca Națională nu a intervenit în ultima perioadă și s-a văzut, însă nu este nimic senzațional dacă ne uităm ce se întâmplă cu alte monede din regiune”, a declarat pentru gândul un dealer valutar care nu a dorit să fie citat cu numele și funcția deținută. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a solicitat în mod expres dealerilor să nu mai dea declarații presei pentru că sunt direct implicați în piața valutară și ar putea obține beneficii de pe urma lor.

Evoluția monedei naționale, după alegeri, depinde de capacitatea noilor parlamentari de a ajunge cât mai repede la un consens în ceea ce privește formarea unui nou guvern și votarea bugetului pentru anul viitor, este de părere dealerul citat.

„Cred că intervențiile BNR din ultima perioadă au fost corelate cu schimburile de valută ale Ministerului Finanțelor care a avut de făcut plăți în lei. În perioada următoare, până la alegeri, depinde de deciziile BNR de a vinde sau nu valută. După alegeri, dacă se ajunge foarte repede la un guvern va fi o apreciere pe termen scurt. Dacă soluțiile privind formarea unui nou guvern și stabilirea bugetului vor întârzia, vom vedem o depreciere bruscă și puternică”, ne-a precizat dealerul.

Banca Națională a anunțat o rata de referință superioară la 26 octombrie, respectiv 4,5538 lei/euro. În sesiunea de marți, cursul s-a plasat la 4,5316 lei/euro.

Cursul de referință pentru dolar a urcat cu 0,69 bani, de la 3,4665 lei/dolar la 3,4734 lei/dolar. În același timp, rata oficială pentru francul elvețian a crescut nesemnificativ, de la 3,7405 lei/franc la 3,7406 lei/franc.

Cursurile de referință leu/dolar și leu/franc sunt calculate de Banca Națională a României în funcție de paritatea leu/euro și ratele de schimb euro/dolar și euro/franc.

La deschidere, euro a fost cotat la 4,5350 – 4,5370 lei, ușor peste nivelurile de marți din jurul orei 16:30, de 4,5335 – 4,5340 lei/euro.

Ulterior, ordinele de cumpărare de euro plasate în numele unor companii clienți ai unor bănci au ridicat cotațiile peste 4,5450 lei/euro, deși volumele de tranzacționare au fost reduse.

Dealerii consideră că deprecierea leului s-ar putea opri la pragul de 4,55 lei/euro, nivel protejat în ultima perioadă de banca centrală. Astfel, unii jucători ar putea deveni precauți în fața unor posibile intervenții ale băncii centrale.

Dobânzile pentru sumele atrase (ROBID) și plasate (ROBOR) pe termen de o zi au continuat să coboare ușor, de la 5,66 – 6,16% la 5,17 – 5,67% pe an. Totodată, dobânzile pentru plasamentele cu scadență la o săptămână au scăzut de la 5,70 – 6,20% la 5,31 – 5,81% pe an.