Darius Vâlcov, noul ministru de Finanțe în cabinetul Ponta IV

Darius Vâlcov, noul ministru de Finanțe în cabinetul Ponta IV
Publicat: 14/12/2014, 21:09
Actualizat: 21/03/2019, 02:23

Darius Vâlcov a fost numit ministru delegat pentru Buget la finele lunii august, după demisia lui Liviu Voinea, care a fost ales de Parlament în funcția de viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR).

Funcția de ministru delegat pentru Buget a apărut la sfârșitul lui 2012, când premierul Victor Ponta a spart și a reconfigurat mai multe ministere. În cabinetul Ponta IV, din care au fost înlăturați miniștri tehnocrați, printre care și Ioana Petrescu, de acum fosta șefă a Finanțelor, atribuțiile legate de buget urmează să revină, ca până anul trecut, Ministerului Finanțelor Publice (FMI), instituție responsabilă pentru stabilirea politicilor fiscale.

Legea bugetului este cel mai important act normativ dintr-un an. Darius Vâlcov a participat săptămânile trecute la discuțiile cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și Comsia Europeană (CE) pe tema bugetului pe 2015. El a precizat că singurele divergențe dintre cele două părți au fost legate de veniturile pe care Guvernul le anticipează pentru anul viitor. Dacă se va dovedi că partea română a avut dreptate, TVA ar putea fi redus la jumătatea anului, a precizat ministrul în urma negocierilor.

„Dacă după primul trimestru vom vea că avem încasări suplimentare de 2 miliarde, vom putea undeva, la jumătatea anului, să luăm măsura de reducere a TVA cu 2%, dacă vom vedea că sunt 4 miliarde, vom putea merge cu 4%”, a declarat Vâlcov, potrivit Mediafax.

De altfel, în raportul privind bugetul pe anul viitor, Guvernul a publicat o serie de simulări cu privire la impactul reducerii TVA.

Guvernul a ajuns, după negocieri-maraton, la un acord cu FMI și CE pentru ca deficitul bugetar pe care va fi construit proiectul de buget pe anul viitor să crească de la 1,4% la 1,83% pe cash, incluzând o alocare de 0,4% pentru cofinanțarea proiectelor UE.

Informațiile lui Traian Băsescu

Înainte de a fi investit în funcția de ministru delegat pentru Buget, președintele Traian Băsescu a adus în discuție o serie de fapte petrecute în timpul mandatului de primar al lui Vâlcov, fapte sesizate de diferite organe ale statului, despre care nu se știe când și dacă vor începe.

Președintele a precizat totodată că premierul a fost informat în legătură cu acestea, însă a subliniat că „nu este vorba despre faptul că Darius Vâlcov ar fi urmărit penal”.

„Nu este vorba de așa ceva și nu vreau să se speculeze pe această temă, dar sunt o serie de fapte, petrecute în timpul mandatului de primar, care au fost sesizate de diverse organe ale statului, către Parchete și nu se știe dacă începe și când începe. Aici vroiam și asumarea primului-ministru, care știa toate aceste, în aceeași măsură în care știam și eu, pentru că am fost amândoi informați”, a spus Băsescu.

Cine este Darius Vâlcov

Darius Vâlcov este în prezent senator PSD, iar în perioada 2004-2012 a fost primar al municipiului Slatina. În Parlament, a condus comisia specială pentru Roșia Montană. În calitate de senator, Vâlvoc a încasat în 2013 o indemnizație în valoare de 64.512 lei.

Pesedistul nu are case sau terenuri pe numele său, însă deține un autoturism Jeep Wrangler. Totodată, el are bijuterii și obiecte de valoare evaluate la 62.000 lei. La capitolul active financiare, în cea mai recentă declarație de avere figurează un cont bancar cu un sold de 155.000 de lei, deschis pe numele soției sale, Lavinia Șandru. Darius Vâlcov nu are datorii. Soția sa deține acțiuni în valoare de 25.000 de lei și a acordat un împrumut în nume personal în valoare de 90.000 de lei companiei la care este acționar.

Senatorul PSD este licențiat în științe economice – Facultatea de Studii Economice în Limbi Străine, București, ASE și în drept, la Facultatea de Drept – Spiru Haret. De asemenea, Vâlcov este doctor în economie, titlu obținut la ASE.

Darius Vâlcov este membru PSD din 2012, înainte fiind la PDL.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna