De ce ar putea Spania să ceară mai puțini bani pentru bănci de la UE

De ce ar putea Spania să ceară mai puțini bani pentru bănci de la UE
Publicat: 02/07/2012, 15:07
Actualizat: 21/03/2019, 06:11

Spania, care a subestimat timp de câțiva ani pierderile băncilor, este pe cale să supraaprecieze potențialul acestora de profit pe timp de recesiune, situație în care guvernul ar putea solicita prea puțini bani de la UE pentru recapitalizarea sistemului financiar, potrivit unei analize Bloomberg, informează Mediafax.

Una dintre cele două companii contractate de guvernul de la Madrid să efectueze teste de stres în sectorul bancar estimează că pierderile băncilor din Spania s-ar putea ridica la 274 miliarde euro în următorii trei ani. Același consilier, firma de consultanță Oliver Wymann, estimează că profitul sistemului bancar spaniol, înainte de provizionare, va fi de 23 miliarde euro pe an, aproximativ cât în 2011, într-un scenariu de contracție economică de 6,5%.

Cele mai mari bănci spaniole, Santander și BBVA, câștigă majoritatea veniturilor pe plan internațional, însă celelalte instituții de credit depind de economia locală. Pentru majoritatea, dobânzile plătite la depozite au devenit mai ridicate decât câștigurile din credite ipotecare. Cel mai probitabil business al băncilor din Spania – atragerea de fonduri de la BCE la dobânda de 1% și creditarea statului la 6% – riscă să împingă țara în faliment.

„Pe măsură ce economia continuă să meargă în jos, băncile din eșalonul secund nu pot genera profit, iar pierderile vor crește tot mai mult. Pierderile băncilor nu pot fi oprite. Sectorul bancar va turna în final picătura care umple paharul”, comentează pentru Bloomberg un analist al Royal Bank of Scotland.

Supraestimarea profiturilor ar putea rezulta în solicitarea, de către guvern, a unor fonduri de recapitalizare bancară care se vor dovedi insuficiente. Astfel crește riscul ca pachetul de sprijin pentru Spania să eșueze și să ofere numai o scurtă perioadă de repaos, asemenea celor patru tentative anterioare din ultimii doi ani de rezolvare a problemelor din sistemul bancar spaniol.

Miniștrii Finanțelor din zona euro și-au dat acordul de principiu pentru un împrumut de 100 miliarde euro către guvernul spaniol în vederea recapitalizării băncilor. Ajutorul a fost înlesnit de deciziile liderilor europeni la summit-ul UE de săptămâna trecută, iar detaliile tehnice ale acordului vor fi cunoscute pe 9 iulie, când este programată următoarea întâlnire a Eurogroup.

Costurile de finanțare a Spaniei pe 10 ani au scăzut cu 0,61 puncte procentuale, la 6,33%, după anunțarea deciziilor de la summit-ul UE. În particular, guvernele zonei euro au renunțat la o prevedere conform căreia împrumuturile către Spania ar fi avut prioritate la plată, motiv de îngrijorare pentru investitori.

„Vor câștiga probabil câteva săptămâni, dar trebuie să acționeze urgent pentru remedierea băncilor cu pierderi. Spania nu paote aștepta un an, până când se va instala noul mecanism bancar (la nivel european – n.r.)”, comentează analistul RBS, făcând referire la mecanismul comun de supraveghere bancară care va fi elaborat până la sfârșitul anului de Comisia Europeană.

Auditorii externi ai sectorului bancar spaniol, Olier Wyman și firma germană de consultanță Roland Berger, estimează că băncile din Spania au nevoie de recapitalizări în valoare totală de până la 62 miliarde euro. Studiile celor două firme vor juca un rol important în stabilirea sumei cerută de Spania de la UE, însă cifra exactă va fi stabilită după finalizarea unei examinări de la caz la caz, programată pentru luna septembrie.

Economia spaniolă s-a contractat timp ce șase trimestre din 2008 până în prezent și a intrat în 2012 în cea de-a doua rundă de recesiune din ultimii patru ani, după ce a crescut anul trecut cu mai puțin de 1%. Banca Spaniei a avertizat săptămâna trecută că situația economică s-a deteriorat și în trimestrul al doilea. FMI și UE estimează pentru Spania o scădere economică de 1,8% în acest an. Spania are cel mai ridicat șomaj din UE, de 24%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
A murit marele actor. A fost iubit de toată lumea. L-au adorat
Exclusiv: Borcea își inițiază fiul în tainele afacerilor. Cei doi au fost surprinși în acțiune
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Actorul Kevin Spacey a negat noi acuzații de comportament sexual nepotrivit