De ce fug tinerii de meseria de tractorist, deși salariul este unul considerabil

Publicat: 27 08. 2016, 13:42
Actualizat: 25 03. 2019, 19:32

Cererea de muncitori calificați pe piața agricolă urmează să crească, în contextul în care universitățile de agronomie se confruntă cu o cerere mai mare decât oferta de locuri pe care le pot pune la dispoziție, spune Monica Toma, director al unui centru de pregătire de profil. Doar în sesiunea din iulie a acestui an, Univesitatea de Agronomie din Capitală a scos la bătaie 1246 de locuri la buget și 2554 de locuri la taxă pentru cei care au decis să urmeze o carieră în domeniul agricol.

Mai mult, în ultima perioadă s-a observat că meseria de tractorist devine tot mai căutată pe piața muncii, pe măsură ce agricultura a intrat într-o etapă a mecanizării. Însă, cu toate că salariile tractoriștilor pot ajunge și la 1.000 de euro lunar, tinerii fug de astfel de meserii.

„În perioada de boom economic erau căutate alte domenii, precum economia sau construcțiile, astfel a rămas tendința în rândul tinerilor de a se orienta spre activități de conducere, care presupun munca la birou, li se pare greu un astfel de job, mai ales pentru că presupune un efort fizic”, explică Monica Toma.

Regiunile în care tractoriștii sunt la mare căutare sunt zonele rurale, pornind de la Insula Brăilei, care deține cea mai mare întindere agricolă, dar și un sol fertil, urmată de zona Moldovei, în special zonele defavorizate.