Decizia BNR care va produce creșterea ROBOR și a dobânzilor la credite: „Este un efect al inflației”

Publicat: 09 01. 2018, 09:17

Potrivit unui comunicat al băncii centrale, în ședința din 8 ianuarie 2018 Consiliul de Administrație al BNR a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,00 la sută pe an de la 1,75 la sută pe an începând cu data de 9 ianuarie 2018, majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,00 la sută pe an de la 0,75 la sută pe an, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3,00 la sută pe an de la 2,75 la sută pe an începând cu data de 9 ianuarie 2018;

De asemenea, BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Dobânda-cheie a mai fost setată la 2% pe an în perioada 1 aprilie – 7 mai 2015, după care s-a menținut, până luni, 8 ianuarie 2018, la 1,75% pe an.

Analiștii economici se așteptau la o majorare a dobânzii-cheie de către BNR în 2018, dar nu se așteptau ca această măsură să fie luată încă din ianuarie.

BNR precizează că un comunicat detaliat va fi prezentat în cadrul unui briefing de presă susținut de guvernatorul Mugur Isărescu, la ora 15.00, la sediul băncii centrale.

Analist: În urma creșterii dobânzii BNR, băncile vor majora dobânzile la credite. Și ROBOR va crește

Majorarea dobânzii-cheie de către Banca Națională a României (BNR), de la 1,75% la 2%, va avea ca efecte creșterea dobânzilor la credite, apoi – după o lună – creșterea dobânzilor și la depozite, iar indicatorul ROBOR „se va duce în sus”, a declarat pentru MEDIAFAX analistul economic Dragoș Cabat.

„Băncile comerciale vor majora dobânzile la credite, apoi și la depozite, dar după o lună-două. ROBOR-ul o să se ducă și el în sus, dar trebuie menționat că această majorare a dobânzii-cheie este un efect al inflației, nu e un generator de inflație”, a spus analistul.

Dragoș Cabat a mai spus că „era de așteptat ca BNR să majoreze dobânda-cheie, în condițiile în care inflația a dat semnalul că va urca, leul se depreciază, iar economia crește mult peste potențial”.