Deficit bugetar de 1,17% din PIB după opt luni, foarte aproape de nivelul înregistrat la șapte luni

Deficit bugetar de 1,17% din PIB după opt luni, foarte aproape de nivelul înregistrat la șapte luni
Publicat: 26/09/2012, 11:47
Actualizat: 29/03/2019, 10:59

Execuția bugetului general consolidat după primele opt luni s-a încheiat cu un deficit de 7,11 miliarde de lei, respectiv 1,17% din PIB, față de un deficit de 2,24% din PIB în perioada similară din 2011 și de 1,15% din PIB la finele lunii iulie, potrivit Mediafax.

Comparativ cu primele opt luni din 2011, deficitul bugetar este în scădere cu 5,86 miliarde de lei.

Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI să reducă deficitul bugetar în acest an la 2,2% din PIB, de la 4,3% din PIB în 2011.

Surse guvernamentale au declarat pentru Mediafax la începutul lunii septembrie că bugetul general consolidat a încheiat luna august cu un deficit aproape zero. Produsul Intern Brut estimat pentru acest an este de 607,3 miliarde lei, astfel că Guvernul mai are la dispoziție pentru ultimele patru luni ale anului un spațiu de cheltuieli neacoperite de venituri bugetare de circa 6,2 miliarde lei pentru a se încadra în ținta de deficit.

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 125,6 miliarde lei (20,7% din PIB) la finele lunii august, înregistrând o creștere cu 8% față de aceeași perioadă a anului precedent în termeni nominali și cu 0,6 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Veniturile fiscale au înregistrat în termeni nominali o creștere cu 10,4% față de anul precedent, evoluții favorabile înregistrându-se la taxa pe valoarea adăugată (+6,4%), accize (+9,5%), impozit pe venit (+13,5%), impozit pe profit (+6,5%).

Veniturile din alte impozite și taxe pe bunuri și servicii au crescut, de asemenea, datorită colectării începând cu anul 2012 a contribuției pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății conform OUG nr. 77/2011.

La nivelul administrațiilor locale s-au înregistrat creșteri față de anul precedent în cazul veniturilor din impozite și taxe pe proprietate (+4,4 %) și venituri nefiscale (+12,2%).

Contribuțiile de asigurări au fost în sumă de 34,2 miliarde lei, mai mari cu 3,1% față de perioada similară a anului precedent. Contribuțiile de asigurări au fost în sumă de 34,2 miliarde lei, în creștere cu 3,1% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Pe partea de venituri nefiscale, încasările au crescut cu 24,1% la bugetul de stat și cu 14% la instituțiile autofinanțate.

În același timp, sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plaților efectuate din resurse publice au crescut cu 43,3%.

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost mai mari cu 2,7%, totalizând 132,8 miliarde de lei (21,9% din PIB), iar ponderea lor în PIB a scăzut cu 0,5 puncte procentuale.

Creșterteri de alocări au fost înregistrate în principal la proiectele finanțate din fonduri UE, cu 36,2%% mai mari față de anul 2011, dobânzi – 28,9%, bunuri și servicii – 6,6%.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut îndeosebi la administrațiile locale, precum și la fondul național de sănătate ca urmare a plăților făcute pentru servicii medicale și medicamente.

Cheltuielile de personal au avansat cu 3,5%, față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea înregistrându-se, în principal, datorită majorării cu 8% a salariilor personalului bugetar, care se reflectă în buget începând cu luna iulie 2012.

De asemenea, începând cu luna februarie 2011 este inclusă majorarea de 15% acordată personalului bugetar și plățile aferente contribuției de asigurări sociale datorate de angajatorii din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 19,9 miliarde lei (3,3% din PIB), în urcare în termeni nominali cu 7,1% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
TAXA obligatorie de care șoferii nu au auzit. NU poți circula dacă nu plătești
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×