Deficitul bugetului de pensii a urcat la 1,6 miliarde de euro în iulie

Publicat: 27 08. 2013, 12:56
Actualizat: 23 03. 2019, 12:19

Deficitul de la bugetul de pensii, respectiv diferența dintre contribuțiile colectate la bugetul asigurărilor de stat și pensiile plătite, a urcat în iulie la 6,9 miliarde de lei, echivalentul a circa 1,6 miliarde de euro, de la 6 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro) în luna precedentă, reiese din execuția bugetului general consolidat pe primele șapte luni ale anului.

Astfel, valoarea totală a veniturilor încasate la bugetul asigurărilor sociale a ajuns, în iulie, la 21,7 miliarde de lei (echivalentul a 4,8 miliarde de euro, la un curs mediu de 4,45 lei/euro), în timp ce cheltuiala bugetară cu plata pensiilor s-a ridicat la 28,6 miliarde de lei (echivalentul a 6,4 miliarde de euro), potrivit datelor publicate marți de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Încasările din contribuțiile de asigurări sociale au crescut cu 4,4% față de iulie 2012, ca urmare a reîntregirii salariilor din sectorul bugetar și a majorării salariului minim la 750 de lei începând cu 1 februarie. Cu toate acestea, încasările de la bugetul de pensii „au fost afectate de obligația de restituire a contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate către pensionari, dar și de creșterea în anul 2013 cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contribuții aferentă fondurilor de pensii administrate privat, de la 3,5% la 4%”, se arată în Nota privind execuția bugetului general consolidat.

Pe de altă parte, cu toate că majorarea salariilor a dus la creșterea contribuțiilor, efortul bugetar pe care l-a presupus reîntregirea, precum și plata unor obligații stabilite prin hotărâri judecătorești a continuat să cântărească greu în finanțele publice. Cheltuielile de personal au fost cu 16,4% mai ridicate decât în iulie 2012.

Guvernul a cheltuit pentru investiții aproape la fel de mult ca pentru plata dobânzilor

În ceea ce privește absorbția fondurilor europene, mai exact sumele primite de la UE în contul plăților efectuate, acestea au ajuns la 3,8 miliarde de lei (0,8 miliarde de euro), în scădere cu 0,6% față de aceeași perioadă a anului anterior.

Investițiile, respectiv cheltuielile de capital, au ajuns la 8,3 miliarde de lei (1,8 miliarde de euro), cu peste 10 procente mai puțin decât în iulie 2012.

Practic, investițiile finanțate de la bugetul de stat s-au situat la un nivel similar în PIB cu cel al dobânzilor plătite de România în contul împrumuturilor contractate, sumă care a ajuns la 7,5 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro), în creștere cu 6,5% față de anul precedent.

Concret, cheltuielile de capital au reprezentat 1,3% din PIB, cu doar 0,1 puncte procentuale mai mult decât dobânzile.

Deficitul bugetar, respectiv diferența dintre veniturile și cheltuielile statului, a scăzut în iulie la 6 miliarde de lei (circa 1,3 miliarde de euro), respectiv 0,9% din PIB, față de 6,6 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro) în iunie.