Descoperirea fostului premier Nicolae Văcăroiu: „Privatizările din România AU EȘUAT în proporție de 80 la sută”

Publicat: 03 04. 2013, 22:05
Actualizat: 21 03. 2019, 00:03

Privatizările din România au eșuat în proporție de 80%, în condițiile în care statul este nevoit acum să vândă companii strategice într-o perioadă de criză, a declarat miercuri Nicolae Văcăroiu, președintele Curții de Conturi

„Nu vrem să recunoaștem că, din păcate, privatizările au fost în proporție de 80% un eșec. După cum nu vrem să recunoaștem că, iată, vindem acțiuni la companii strategice, în perioadă de criză, în contextul în care capital autohton nu există”, a declarat Văcăroiu, la un eveniment care a marcat aniversarea a 100 de ani de la înființarea Academiei de Studii Economice (ASE).

Fostul premier al României a adăugat că există o reticență în recunoașterea faptului că statul are prea puține soluții de dezvoltare.

Realizările guvernului Văcăroiu: Legea privatizării în masă

Cea mai importantă realizare a cabinetului Văcăroiu a fost Legea 55/1995 privind accelerarea privatizării. Concret, actul normativ prevedea transferul efectiv și cu titlu efectiv al acțiunilor aferente cotei de 30% din capitalul social al companiilor de stat către cetățenii români îndreptățiți, precum și vânzarea acțiunilor emise de aceste societăți.

Transfertul cu titlu gratuit al acțiunilor s-a făcut pe baza unor certificate de proprietate în valoare de 25.000 de lei și a unor cupoane de privatizare în valoare de 974.000 de lei. 

Pentru mulți români depunerea cuponului la una din cele circa 4.000 de companii propuse spre privatizare a fost un pariu, deoarece Guvernul nu a oferit suficiente informații privind situația economică a respectivelor companii, multe dintre acestea înregistrând pierderi de ani de zile.

Privatizarea în masă, denumită „cuponiadă”, a continuat să lase adevărata putere economică în mâinile statului. Fondul Proprietății de Stat (actuala Autoritate pentru Valorificarea Activelor Statului) controla circa 70% din capitalul celor mai multe companii de stat.

„Totul e impus de Fondul Monetar Internațional”

Președintele Curții de Conturi a adăugat că politicile statului au ajuns să fie dictate de creditorii săi internaționali.

„Totul e impus de-afară. Fond Monetar, cu restricții bugetare, de natură salarială”, a spus Văcăroiu.

În opinia sa, încercând să urmeze sfaturile instituțiilor din vest, statul a pierdut din vedere industriile competitive ale României care au dispărut începând cu anii 90.

„Din păcate, trebuie să recunoaștem că am distrus mult, mult mai mult decât era necesar. Astăzi ar fi trebuit să vorbim despre o Românie cu un PIB de cel puțin de trei ori mai mare decât cel de astăzi. Pur și simplu, au dispărut industrii care au fost competitive dintotdeauna, cu exporturi de peste 80-90% în zona vestică. Cu prea mare ușurință, începând din 90 încoace am acceptat prea multe sfaturi de afară, spre binele nostru și binele a dus la situația de astăzi a României”, a spus Văcăroiu.

România a avut două acorduri cu Fondul în perioada guvernării Văcăroiu

Nicolae Văcăroiu a fost prim-ministru al României în perioada 1992-1996. Cabinetul Văcăroiu s-a instalat la Palatul Victoria pe 19 noiembrie 1992, după ce Frontul Democrat al Salvării Naționale (FDSN), partid format de către un grup de politicieni plecați din Frontul Salvării Naționale (FSN), după alegerea lui Petre Roman ca președinte al formațiunii, a câștigat alegerile parlamentare, iar Ion Iliescu alegerile preziențiale.

În acea perioadă, România a avut două acorduri de finanțare cu Fondul Monetar Internațional, ambele de tip stand-by, valoarea totală a sprijinului financiar pus la dispoziția României fiind de peste 580 de DST (drepturi speciale de tragere).

Președintele Curții de Conturi a mai atras atenția în cadrul evenimentului aniversar al ASE că sectorul bancar este printre puținele care beneficiază de un sprijin real din partea guvernanților.

„Mă bucur însă că aveți un sector unde se trăiește bine. Sectorul bancar: salarii serioase. Nu numai la noi, în toată Europa, în toată lumea, iar dacă aici se clatină ceva, toate guvernele, imediat, recapitalizare, le dăm. Păi, săracii, să rămână președinții ăștia fără bonusuri anuale și trimestriale?”, a precizat Văcăroiu.