Deutsche Telekom ar putea prelua divizia din Bulgaria a OTE pentru a ajuta financiar compania elenă

Publicat: 09 08. 2012, 19:54
Actualizat: 20 03. 2019, 19:02

Grupul Deutsche Telekom ar putea ajuta operatorul telecom elen OTE, la care este cel mai mare acționar, prin achiziția diviziei din Bulgaria și prin acordarea unui împrumut, în contextul eforturilor OTE de a plăti datorii de 4,9 miliarde de euro în următorii ani, informează Mediafax.

Grupul german ar putea ajuta OTE prin achiziția operatorului de telefonie mobilă Globul, dar ar acorda și un împrumut companiei elene dacă aceasta ar avea dficultăți în gãsirea de fonduri începând din 2013, a declarat, joi, directorul financiar al DT, Timotheus Hoettges, citat de Bloomberg.

Împrumutul ar fi acordat în condițiile pieței și în schimbul unor garanții, a spus el.

„Bineînțeles că am face-o”, a răspuns Hoettges, într-o conferință cu analiștii, la întrebarea dacă Deutsche Telekom ar cumpăra Globul de la OTE. Directorul financiar al grupului german a adăugat că dificultățile financiar ale OTE nu trebuie exagerate.

„Presupunerea că OTE este până la gât în probleme nu este bazată pe realitate, este polemică”, a spus el.

Deutsche Telekom, la care statul german deține o participație de 32%, este cel mai mare acționar al OTE, cu 40% din acțiuni. Grupul german include rezultatele financiare ale OTE în cele proprii și alege directorul general al companiei. Deutsche Telekom a cheltuit 4 miliarde de euro pe acțiuni OTE începând din 2008, dar a revizuit în scădere cu 2,6 miliarde de euro valoarea acestora, în contextul impactului crizei asupra unor piețe cheie ale OTE, precum Grecia și România.

OTE a raportat, joi, profit peste așteptările analiștilor, după ce compania și-a redus cheltuielile operaționale. Profitul a urcat cu 68% în trimestrul al doilea, la 104,5 milioane de euro.

Compania elenă a anunțat, în luna iunie, că analizează vânzarea activelor din Bulgaria, inclusiv operatorul de telefonie mobilăî Globul și retailerul Germanos Telecom Bulgaria. Veniturile obținute ar trebui să acopere un deficit de refinanțare de 800-900 milioane de euro anul următor, a declarat la momentul respectiv o sursă apropiată situației.

OTE este prezent și în România, prin Romtelecom, Cosmote România și Germanos.

Romtelecom a înregistrat în primul semestru un profit EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare) de 80,8 milioane euro, în urcare cu 57,2% față de valoarea din perioada corespunzătoare a anului trecut, iar veniturile companiei au coborât cu 4,8%, la 316,5 milioane euro. Veniturile Cosmote România au crescut cu 4,4% în primul semestru, la 231,1 milioane euro, iar profitul EBITDA a avansat cu 35,8%, la 55 milioane euro, potrivit unui comunicat transmis joi de grupul elen OTE.