EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR: Eduard Dumitrașcu, Președinte Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate: Trebuie să ieșim din paradigma că nu avem bani, există bani, dar nu știm să scriem proiecte

EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR: Eduard Dumitrașcu, Președinte Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate: Trebuie să ieșim din paradigma că nu avem bani, există bani, dar nu știm să scriem proiecte
Publicat: 26/04/2021, 12:37
Actualizat: 26/04/2021, 13:40

Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate, a declarat la Conferința „DIGITALIZAREA ROMÂNIEI”, organizată de Gandul.ro, că trebuie să depășim paradigma că în România nu există bani, dimpotrivă, sunt destui, dar trebuie să învățăm să scriem proiectele pentru a avea acces la ei.

El spune că în pandemie modelul de a face administrație în România trebuie să se schimbe,  este nevoie ca autoritățile responsabile să țină cont de nevoile comunităților, de finanțările la care acestea au acces. De prea multe ori există discrepanțe majore între ceea ce vede autotitatea centrală și cea locală, ca să nu mai vorbim de perspectiva venită dinspre mediul de business sau zona academică. Ne lipsește o strategie pe 10-20 de ani, practic nu știm unde vrem să ajungem, nu avem niciun plan în acest sens, a mai aratat Dumitrașcu, în cadrul Conferinței „DIGITALIZAREA ROMÂNIEI”, organizată de Gandul.ro.

Trebuie să ieșim din această paradigmă că nu avem bani, există bani, dar nu știm să scriem proiecte, nu vrem să înțelegem că nimeni nu ne va bugeta, nu ne va finanța o idee fără un proiect. Primul pas de la idee la implementare este să facem această scriere de proiecte” – Eduard Dumitrașcu, președinte Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate.

Iar cel mai bun exemplu în acest sens este localitatea Ciugud, campioană la accesarea de fonduri europene. În prezent, există peste 800 de inițiative de tip smart city în România, gestionate în peste 50 de orașe de comunități cum ar fi la Sibiu, Șelimbăr sau Ciugud, unde oamenii au înțeles că tehnologia reprezintă o unealtă care trebuie pusă în slujba comunităților locale.

 Reticența sistemului

Eduard Dumitrașcu a vorbit și despre personalul din administrație  de multe ori lipsit de bună voință, de reticență la digitalizare din mai multe considerente. În primul rând, folosesc același soft sau soluție ca în urmă cu 15-20 de ani, plecând de la premisa că nu au nevoie de altceva.

„Spun că ei asta au folosit, nu au nevoie de altceva, este o ruptură  chiar de comunicare în rândul aceleiași instituții, pentru că atunci când vorbim de digitalizare, dacă ne raportăm la o instituție publică ar trebui să o privim din cel puțin trei direcții – vorbim de relația instituție cetățean, apoi de ce se întâmplă intrainstituțional  și interinstituțional. Când cineva pleacă dintr-un departament este  reticent la a se conecta  la o soluție cu celelalte departamente,  apare o primă problemă”, a afirmat Dumitrașcu.

Pe de altă parte, trebuie menționat și faptul că sunt foarte multe companii din România care încearcă să țină autoritățile locale într-un sistem de prizonierat, prin tot felul de metode.

„Acestea sunt problemele de la firul ierbii, lipsă de viziune, lipsă de proiect, vorbim de o reticență a funcționarului public în multe dintre situații, nu generalizăm, dar și de lipsa de capacitate  de integrare oferită de unii dintre acești  jucători-dezvoltatori de softuri mari unii dintre ei”, a mai precizat Dumitrașcu.

Nu în ultimul rând, el a subliniat și faptul că dacă ne raportăm la societatea civilă, vorbim de lipsa  educației digitale, lumea confundă termenul cu propria capacitate de a ne juca pe Prestation, de a folosi FB sau alte aplicații.

 Gândul.ro a organizat Conferința digitală LIVE, DIGITALIZAREA ROMÂNIEI pe data de 26 aprilie, la ora 10:00, în direct online din studioul Gandul LIVE. Invitații noștri speciali au abordat  tema digitalizării în România, din punctul de vedere al autorităților, al companiilor dar și al consumatorilor finali. Puteți urmări emisiunea pe pagina de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție interzisă! Cum s-a afișat în fața fanilor: i-a căzut...
Alimente diuretice care combat retenția de apă și te ajută să slăbești
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Ce avere îi lasă Prodanca lui Reghecampf! Ce se va întâmpla la partaj, după divorț
Scandal URIAŞ între Dana Budeanu şi Raed Arafat. De la ce ar fi pornit totul,...
Iranienii au ieşit vineri la vot pentru alegerea preşedintelui ţării
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Țara care se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani. „Industria...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
BOMBĂ! Cristi Mitrea, la Survivor România? S-a aflat abia acum. Detalii secrete scoase la iveală...
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar...
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Bomba zilei despre PFIZER! Este întâlnire de urgență! Toți cei vaccinati cu AMBELE DOZE trebuie...
Noua ordine mondială. Va începe un nou război? Undă de șoc în toată lumea
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...