Echipa de Robotică AutoVortex vrea să cucerească, din nou, America. ROMÂNIA, la cel mai mare Campionat de Robotică din lume: „Cel mai bun să câștige!”

Publicat: 25/03/2024, 09:00

„Mai bine extenuat şi triumfător, decât odihnit şi înfrânt”, este motto-ul echipei Echipa Naționale de Robotică AutoVortex. Și nici că putea să fie ceva mai adevărat, deoarece dincolo de reușitele acestor tineri este multă determinare, viziune, dar și muncă. Într-o perioadă în care tehnologia capătă valențe uriașe în viața noastră, România se evidențiază din ce în ce mai mult prin talentul și abilitățile tinerei generații, care pune țara noastră pe harta lumii a inovației și tehnologiei.

Un astfel de exemplu este Echipa Națională de Robotică AutoVortex, care se pregătește să reprezinte, în perioada 25 aprilie – 3 mai, țara noastră la cel mai mare și prestigios Campionat de Robotică din lume, care va avea loc în Statele Unite ale Americii.

Recent, ei s-au alăturat campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, lansată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, o inițiativă ce are ca scop identificarea și promovarea tinerilor talentați din diverse domenii, oferindu-le o platformă pentru a-și dezvolta potențialul și a contribui la progresul țării noastre.

„Stresul mare este cu achitatul taxei de participare și să găsim finanțare ca să ne luăm biletele de avion”

Deși bucuria competiției este una imensă, costurile deplasării sunt greu de achitat, mai ales în ceea ce privește competiția din SUA, mărturisește, pentru Gândul, Ionuț Panea, antrenorul Echipei Naționale de Robotică a României AutoVortex.

Acesta mărturisește că îi place să lucreze cu copiii, recunoscând că atmosfera de lucru este una  super frumoasă și nu te plictisești niciodată.

„Acuma, stresul cel mare este să le plătim taxa de participare, destul de piperată, vor 1800 de dolari, care trebuie achitată până la sfârșitul lunii martie. Am trimis emailuri pe la companii, pe la diverse fundațiii, să le explicăm ce buget avem, faptul că avem șanse mari să obținem și un rezultat bun. Acum, stresul mare este cu achitatul taxei de participare și să găsim finanțare ca să ne luăm biletele de avion pentru concursul din SUA”, a recunoscut pentru Gândul antrenorul echipei de robotică.

„Toată atmosfera este super plăcută, ideea este ca cel mai bun să câștige”

Cât despre concursul din SUA, Ionuț Panea recunoaște că bătălia va fi una foarte grea, dar susține că cel mai bun să câștige.

Antrenorul Echipei Naționale de Robotică AutoVortex susține că aceste concursuri îi călesc și pe tinerii participanți, învățându-i să se respecte și să lucreze în echipă.

„Bătălia o să fie foarte grea, fiindcă echipele americane mai vin cu surprize înainte de competiție. Noi tragem tare și pe partea de programare. Toată atmosfera este super plăcută, ideea este cel mai bun să câștige. Competiția asta americană de robotică presupune ca o echipă să construiască de la zero un robot de competiție. Ei îți dau doar specificațiile temei din anul respectiv, adică ce trebuie să facă robotul, dar nu-ți zice și cum trebuie să arate. Ai câteva restricții și reguli de bun-simț legate de dimensiune, numărul de motoare, tipul de piese și îți poți spune la dispoziție toată imaginația să construiești cum vrei tu.

Roboții trebuie după să fie programați de copii. Aici, folosim și puțină inteligență artificială, fiindcă avem voie să folosim senzori de vision prin care putem să analizăm mediul înconjurător. Folosim întodeauna mixul între mecanică, programare și spiritul de echipă, în care fiecare copil  realizează că, de unul singur, nu poți să faci tot și ai nevoie de colegii tăi. Copiii trebuie să înțeleagă că în viață trebuie să te ajuți că nu poți singur și să înveți să te integrezi, acceptându-i pe ceilalți, așa cum sunt ei.

Noi primim în echipă cam toți copiii de liceu care ne scriu. Prima dată, îi chemăm la câteva întâlniri, ca să vadă atmosfera de lucru, colegii, așteptările noastre. După, îi lăsăm să-și găsească puțin locul în echipă. Adică, te poți axa pe partea de mecanică sau pe cea de programare. Apoi, începem să creăm prototipul robotului.  Acuma, echipa are cam 33 de membri, iar pentru a participa la Campionatul Mondial trebuie să ai 15 copii, un antrenori și minimum doi mentori”, povestește interlocutorul Gândul.

Experiență de peste 13 ani de participare cu succes la Campionatele Internaționale și Mondiale de Robotică

AutoVortex a devenit o adevărată sursă de inspirație și mândrie națională prin performanțele lor remarcabile în domeniul roboticii. Echipa este compusă dintr-un grup de tineri talentați, care și-au dedicat timpul și energia pentru a-și dezvolta cunoștințele și abilitățile în acest domeniu fascinant.

Campionatul Mondial la care AutoVortex reprezintă România este o competiție acerbă, unde echipele din întreaga lume se întâlnesc pentru a demonstra cele mai avansate tehnologii și abilități în construirea și programarea roboților.

Tinerii au obținut victorii răsunătoare la Campionatele Internaționale din: Coreea de Sud, Rusia, Hong Kong, Australia, Africa de Sud, Israel, Cehia, Franța, Germania, Spania, Olanda, Canada, Dubai, Libia, Jamaica, India, Maroc, Elveția, Belgia și SUA.

„Pentru prima oară în istorie, o echipă străină a obținut locul I pe pământ american”

Echipa a cucerit în 2021 locul 1 la Campionatul Internațional din Chicago, fiind prima echipă din lume care a obținut locul 1 în SUA în ultimii 33 de ani.

„Printr-o abordare non-formală, am pregătit sute de elevi de liceu și am inspirat mii de tineri să devină lideri prin democratizarea roboticii în România. După 5 ani de victorii consecutive în Coreea de Sud, 8 ani de cucerire a locului I în Rusia și după răsunătoarea victorie din anul 2021 de la Campionatul Internațional de Robotică din SUA, unde pentru prima oară în istorie o echipă străină a obținut locul I pe pământ american, echipa noastră va reprezenta România la cel mai mare și important Campionat Mondial de Robotică VEX ROBOTICS CHAMPIONSHIP din Dallas, SUA, în perioada 25 aprilie – 3 mai 2024.

Rezultatele excelente de la Campionatele Internaționale de Robotică din Elveția – 1 decembrie 2023, Belgia – 3 decembrie 2023 și Maroc – 2 martie 2024 au calificat echipa noastră ca fiind singura să reprezinte România la această competiție de anvergură, organizată cu parteneri de renume: NASA, Armata Americană, Texas Instruments etc.”, a declarat Ionuț Panea, antrenorul Echipei Naționale de Robotică a României AutoVortex.

Prin participarea în cadrul campaniei naționale „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, membrii Echipei Naționale de Robotică AutoVortex devin nu doar reprezentanți ai excelenței în tehnologie, ci și ambasadori ai progresului și inovației din România.

Ei demonstrează că, cu pasiune, perseverență și sprijinul adecvat, tinerii noștri pot realiza lucruri extraordinare și pot aduce contribuții semnificative la dezvoltarea societății noastre.

Poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România

Campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” urmărește descoperirea a 100 de copii și tineri talentați și performanți pe care să îi premieze pe 1 decembrie 2024 în cadrul unei gale a excelenței. Astfel, oricine poate face o propunere pe www.fundatiadanvoiculescu.ro.

Campania își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Fie că vorbim despre excelență academică, performanțe artistice, implicare socială sau inovație în diverse domenii, acești tineri sunt adevărați ambasadori ai potențialului extraordinar al României.

În catalogul excelenței românești vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai diferitor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară. 

Selecția celor 100 de tineri se va realiza din următoarele categorii:

  • Educație
  • Sport
  • Cultură
  • Inovație

Mai multe informații puteți afla pe fundatiadanvoiculescu.ro

CITIȚI ȘI:

De ce ÎMBĂTRÂNIM și cum să nu o mai facem? Provocarea „Tinerețe vs. Bătrânețe”, concurs lansat de Fundația Dan Voiculescu

POVESTEA EXCELENȚEI în pași de dans. Cine este Daria, tânăra balerină, care deschide seria campaniei „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României”

Invenție REVOLUȚIONARĂ. Povestea tinerilor care transformă Pet-uri în plastic pentru imprimante 3D. „Totul pornește de la o sticlă”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii