Doar 20 din peste 80 de furnizori de gaze naturale mai ofertează consumatorii casnici. Care sunt explicațiile și cum este afectată populația

Doar 20 din peste 80 de furnizori de gaze naturale mai ofertează consumatorii casnici. Care sunt explicațiile și cum este afectată populația
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 05/01/2022, 10:44

Modificările legislative recente care vizează piața energiei au dus la reducerea drastică a numărului de furnizori care oferă gaze naturale consumatorilor casnici, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI) într-o scurtă analiză a activității acestei categorii de operatori economici.

Despre riscul apariției aceastei situații în piață, Dumitru Chisăliță avertiza încă din urmă cu o lună și jumătate, într-o intervenție la Gândul Financiar. „Furnizorii mici își cer pe capete suspendarea, retragerea, anularea, renunțarea la licența de furnizare, o piață care s-a creionat în 15 ani și pe care s-ar putea să o ștergem mult prea repede cu bugetul, întorcându-ne la ceea ce ne-am propus când am făcut această liberalizare, anume o concurență cât mai mare (…) Dacă lucrurile vor continua în sensul ăsta, tare este posibil să discutăm de o concentrare a pieței”, a spus Dumitru Chisăliță, în 16 noiembrie 2021, la Gândul Financiar.

Au rămas doar câțiva furnizori, majoritatea firme multinaționale

„Atrăgeam atenția anul trecut  asupra faptului că modificările legislative de pe piața gazelor naturale vor aduce scăderea drastică a numărului de furnizori care vor mai vinde gaze naturale consumatoriilor casnici și vor rămâne pe piață doar câțiva furnizori, majoritatea firme multinaționale. Dacă anul trecut peste 80 de furnizori ofertau gaze naturale, astăzi doar 20 de furnizori mai ofertează gaze naturale tuturor consumatorilor casnici, pe Comparatorul de preț al ANRE, din care primele zece oferte sunt ale unor firme multinaționale și absolut toate firmele de furnizare și distribuție românești dispărând din rândul ofertanțiilor”, explică Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Conform celui mai recent raport lunar de monitorizare a pieței interne de gaze naturale publicat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pentru luna septembrie, în România activau nouă producători, 86 de furnizori, 30 de distribuitori, un tansportator, câte dou operatori de înmagazinare, respectiv de piețe centralizate și cinci traderi.

La momentul raportului erau în România peste 4,28 milioane de consumatori de gaze naturale, dintre care 4,04 milioane (94,54%) sunt casnici, cu o pondere de 16,8% din consum (peste 948.000 MWh), iar aproape 233.800, noncasnici, cu 83,2% din consum (aproape 4,7 milioane MWh), potrivit datelor din piață prelucrate de ANRE.

Ce oferte sunt pe piață

„Trebuie să avem în vedere că dacă la finalul lunii decembrie 2021 oferta cea mai bună de preț pentru consumatorii casnici era de 420 lei/MWh (TVA inclus), astăzi cea mai mică ofertă este de 640,68 lei/MWh. Asta în condițiile în care anul trecut cea mai mică ofertă era de 110 lei/MWh. Dar surpinzător este faptul că cel mai mare furnizor de gaze pentru populație din România, ofertează cel mai mare preț din piață cu o ofertă de 1292,65 lei/MWh, chiar dacă prețul de achiziție a gazelor pe Bursa Română de Mărfuri a scăzut de la 884,515 lei/MWh în luna decembrie 2021, la 461,492 lei/MWh pentru ianuarie 2022. Aceasta în condițiile în care se solicită și plata unor garanții și suplimentar plata unei sume lunare de 142,02 lei/lună, sub forma unui abonament”, a transmis Dumitru Chisăliță.

Oferta aparține Engie România, care a fost surclasată de E.ON Energie România, în septembrie, în ceea ce privește cota de piață a furnizorilor care livrează gaze populației. Engie, de la 52,17%, în august, a ajuns la ,39,18%, în septembrie 2021, în timp ce E.ON a crescut de la 35,6% la 48,16%, potrivit raportului ANRE.

În plus, precizează Dumitru Chisăliță, în condițiile în care modificarea legii gazelor și energiei electrice, din 31 decembrie 2021, printr-o Ordonanță de Urgență (OUG 143/31.12.2021), limitează schimbarea furnizorului de energie electrică în situația în care consumatorul găsește un preț mai bun decât cel din contractul său care este cu preț fix și perioadă determinantă, de obligativitatea plății unei sume de bani către furnizorul său. Acest fapt va duce la reducerea demersurilor de schimbare a furnizorilor de energie, care oricum a fost una extrem de mică în România, mai puțin de cca. 10% din consumatorii de gaze schimbându-și furnizorul și cca. 15% din consumatorii de energie electrică schimbându-și furnizorii, potrivit președintelui AEI.

„Scăderea numărului de furnizori din piață, noi bariere legislative și financiare de schimbare a furnizorului, lipsa instituției de soluționare alternativă a litigiilor de pe piața de gaz și energie, la care se adaugă dezamăgirea profundă a consumatorului de gaz și electricitate, induși continuu în eroare, în ceea ce privește prețurile la energie în ultimul an, reprezintă rețeta care nu va permite scăderea prețurilor la gaze și electricitate în anul 2022”, a conchis Chisăliță.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Decizie pentru utilizatorii TikTok din ROMÂNIA. Să facă asta este INTERZIS prin lege
Vreme de coșmar. Ține o săptămână
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron