Doi tineri din Beclean au investit DARUL de nuntă în ȘINȘILE și vând blana în DANEMARCA

Publicat: 04 08. 2018, 20:15
Actualizat: 11 02. 2019, 16:53

Ciprian Barbu, crescătorul de șinșile din Beclean, își amintește că nu a fost deloc ușor, mai ales că, în urmă cu câțiva ani, le-au murit toate animalele. Împreună cu soția lui, a avut puterea să o ia de la capăt și au reușit să dezvolte o afacere inedită, într-un depozit de mici dimensiuni de la marginea orașului Beclean.

Cresc șinșilă din 2005 și este destul de greu să te ocupi de aceste animăluțe. Este o zi de muncă cu normă întreagă pentru două persoane. Am început destul de greu pentru că erau foarte scumpe. Când am început era 1.500 de euro o familie formată din cinci femele și un mascul. Am început cu trei familii în care am investit banii de la nuntă – tot ce am tot ce a rămas. Este, acum, afacerea familiei, suntem numai noi doi – eu și soția, iar banii care ne rămân îi investim. Sperăm că, în momentul în care vom reuși să mai automatizăm, ne va fi ceva mai ușor”, a povestit pentru corespondentul Mediafax, proprietarul ineditei afaceri din Beclean, Ciprian Barbu.

În halele din Beclean, Ciprian are 2.000 de exemplare de șinșila, iar anul se anunță a fi cât se poate de bun, mai ales că valorifică blănițele pe bursa din Danemarca, țările nordice fiind interesate extrem de mult de blana șinșilelor.

„O blăniță de șinșilă se vinde în medie cu 30-40 de euro. La ultima licitație din Danemarca, la blănurile de top s-au vândut și cu 1.600 de coroane, adică 300 de euro. Noi lucrăm și cu Bursa din Danemarca și cu un spaniol, vindem unde se dă mai bine. Nu este foarte complicat să ajungi să vinzi pe bursa din Danemarca, însă se plătesc și brokerii, care iau 11 euro la fiecare blăniță tranzacționată. Anual, vând cam 2.000 de blănițe la 30 – 40 de euro. Cred că anul acesta va fi foarte bun, am trecut deja de 1.100 de pui” se bucură Ciprian Barbu.

Extrem de prietenoase și jucăușe, șinșilele sunt o companie deosebită pentru copii și nu au nevoie de condiții speciale.

Durează cam 9 luni ca un puiuț să ajungă la maturitate. Nu sunt pretențioși. Au nevoie vara de ventilație și iarna de clădură. Din păcate, oamenii nu prea cumpără pentru că nu știu de unde, le iau de la intermediari, unde sunt foarte scumpe” mai spune micul om de afaceri.

Planurile de viitor sunt multe, vrea să să se dezvolte, însă Ciprian spune că forța de muncă este o problemă, el având nevoie de oameni care să fie pasionați și să iubească micile animale.