După anunțul lui Dragnea, pe site-ul Finanțelor a fost publicat proiectul de amânare a termenului pentru depunerea formularului 600. Mișa: Plata să se facă pe bază de CNP

Publicat: 23 01. 2018, 13:59

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat marți, la Senat, că regimul declarării veniturilor din activități independente ar putea fi schimbat astfel încât să nu mai fie necesară depunerea Declarației (Formularului) 600, iar plata contribuțiilor sociale aferente să se facă pe bază de CNP.

„Ne gândim la posibilitatea ca persoanele vizate să nu mai depună Declarația 600 și plata să se facă pe bază de CNP (n.n.- Cod Numeric Personal)”, a spus Ionuț Mișa, întrebat cum va rezolva problemele legate de depunerea Formularului 600. Ionuț Mișa participă la o audiere, la Comisia Economică a Senatului, pe tema regimului fiscal și a Formularului 600, convocată de președintele Comisiei, senatorul PNL Daniel Zamfir.

Ministrul Finanțelor a mai spus că „luăm în calcul posibilitatea regularizării acestei Declarații” și, de asemenea, „vom introduce prevederi tranzitorii pentru cei care deja au depus Declarația 600″.

Ionuț Mișa a dat de înțeles și că s-ar putea reveni la regimul reținerii la sursă și a plății de către angajator a contribuțiilor aferente veniturilor din activități independente. „La categoriile profesionale unde se poate realiza stopajul la sursă, luăm în calcul revenirea la acest sistem, iar unde nu se poate – să mergem pe varianta declarării”, a spus ministrul Finanțelor. În noile condiții de declarare, contribuabilii care realizează venituri din activități independente trebuie să-și declare aceste venituri și să efectueze personal acele plăți, trimestrial.

Termenele de plată sunt 25 martie pentru contribuțiile aferente veniturilor realizate în trimestrul I, apoi 25 iunie pentru contribuțiile aferente veniturilor realizate în trimestrul II, 25 septembrie pentru contribuțiile aferente veniturilor realizate în trimestrul III și 25 decembrie pentru contribuțiile aferente veniturilor realizate în trimestrul IV.

Pe site-ul Ministerului Finanțelor a fost publicat un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului prin care termenul de depunere a Formularului 600, care fusese 31 ianuarie, se prorogă până la data de 1 martie 2018.

Inițiatorii acestui proiect invocă, în Nota de Fundamentare, următoarele motive pentru prelungirea termenului:

– evitarea riscului neconformării, motivat de faptul că pentru anumite categorii de contribuabili care au obligația să completeze și să depună, până la data de 31 ianuarie 2018 Formularul 600 („Declarație privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate”), acest formular prezintă caracter de noutate;
– situația obiectivă creată de reglementarea la nivel de ordonanță de urgență a termenului de depunere a declarației, termen care nu poate fi modificat decât printr-un act normativ de același nivel;
– necesitatea ca măsura prorogării să fie adoptată anterior expirării perioadei până la care contribuabilul poate să-și îndeplinească obligațiile declarative, respectiv 31 ianuarie 2018;
– aceste situații aduc atingere interesului public general și constituie un motiv de urgență deosebită și extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată.

De asemenea, „având în vedere faptul că prin noul model fiscal de refomare a sistemelor sociale din România, declarația se depune și de către unele categorii de persoane care nu au avut această obligație înainte de 1 ianuarie 2018, cum ar fi persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din cedarea folosinței bunurilor, agricultură, silvicultură, piscicultură, investiții, asocieri cu persoane juridice sau din alte surse, pentru a veni în sprijinul acestora, se impune luarea unor măsuri privind prorogarea termenului de depunere a acestei declarații”, mai argumentează inițiatorii.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, luni, că a solicitat ca în următoarea ședință de Guvern să se adopte o ordonanță pentru amânarea termenului de depunere până la 1 martie pentru declarația 600, „pentru a le da posibilitatea să meargă până la eliminarea Declarației 600″.

„Am avut o întâlnire, doamna prim-ministru cu mine, colegii de la ALDE, cu ministrul Mișa, am discutat despre Declarația 600, am solicitat pe 31 ianuarie, în prima ședință de guvern, să adopte ordonanță pentru amânarea termenului de depunere până la 1 martie pentru a le da posibilitatea ca în perioada următoare să meargă până la eliminarea Declarației 600 cu condiția să găsească soluția pentru ca persoanele fizice care trebuiau să plătească aceste contribuții să ramână asigurați în sistemul de asigurări. Și să găsească o soluție civilizată, pentru a evita disconfortul celor care au fost sau cei care ar trebui să meargă să depună această Declarație”, a declarat președintele PSD.

Liviu Dragnea a mai precizat că, în cazul celor care au depus deja declarația, vor fi prevăzute în ordonanță măsuri tranzitorii.

„S-a promovat și s-a comunicat foarte prost. Din acest motiv, le-am cerut colegilor mei să nu se mai exprime pe acest subiect, pentru că majoritatea nu l-au înțeles, nici nu a fost explicat bine. După ce se instalează Guvernul, să explice în detaliu despre ce e vorba”, a completat Dragnea.

Site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală – www.anaf.ro – a fost blocat, luni, în condițiile în care 210.000 de contribuabili trebuie să descarce și să completeze, până la 31 ianuarie, Formularul 600 privind veniturile din activități independente, pentru determinarea contribuțiilor sociale.

De asemenea, fostul prim-ministru Mihai Tudose a declarat, luni, la finalul ședinței CExN al PSD, că prevederile din Declarația 600 l-au luat prin surprindere și pe el, precizând însă că a cerut ANAF să găsească o soluție pentru „a nu bloca toată țara la un ghișeu”.