Economia Greciei, în cădere liberă, cu o săptămână înaintea alegerilor anticipate

Economia Greciei, în cădere liberă, cu o săptămână înaintea alegerilor anticipate
Publicat: 09/06/2012, 00:56
Actualizat: 09/06/2012, 00:56

Economia Greciei s-a contractat cu 6,5% în primele trei luni ale anului, trasă în jos de măsurile de austeritate menite să reducă deficitul bugetar, notează Reuters.

Rezultatele descurajante anunțate vineri vor reprezenta un argument în plus pentru politicienii eleni care încearcă să câștige voturile electoratului prin promisiune legate de înlăturarea măsurilor prin care s-au tăiat salariile și s-au majorat taxele și impozitele. Aceste măsuri au fost însă convenite cu creditorii internaționali ai Greciei în schimbul acordurilor de sprijin financiar.

La sfârșitul săptămânii viitoare, în Grecia va avea loc o nouă rundă de alegeri parlamentare deoarece scrutinul organizat la începutul lunii mai a produs un parlament fragmentat politic și incapabil să numească un executiv.

Grecia a primit până în prezent 240 de miliarde de euro de la FMI, UE și Banca Mondială

Oficial, Grecia a intrat în al cincilea an consecutiv de recesiune, în condițiile în care creditorii săi internaționali, respectiv Uniunea Europeană (UE), Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială (BM), au pompat până în prezent 240 de miliarde de euro pentru salvarea statului elen.

Primul acord de finanțare a fost semnat cu așa-numita „troika” în 2010, când Grecia a primit un 110 miliarde de euro deoarece costurile de împrumut ale statului se majoraseră atât de mult încât nu mai era sustenabilă finanțarea de pe piețele financiara internaționale.

Un an mai târziu a fost semnat un nou acord în valoare de 130 de miliarde de euro. Această ultimă tranșă de împrumut ar trebui să-i ajungă Greciei până în 2015, când statul elen va trebui să le recâștige încrederea investitorilor străini și să revină pe piețele internaționale pentru a obține finanțare. Cu toate acestea, troika nu pare a fi convinsă că statul elen va reuși să se împrumute sau să-și rostogolească datoriile pe piețele externe. Un document oficial de obținut de publicația germană Der Spiegel arăta că UE, FMI și BM iau în considerea acordarea unui nou pachet de sprijin financiar, în valoare de 50 de miliarde de euro.

Al cincilea an consecutiv de recesiune pentru Grecia

PIB-ului statului elen, estimat la circa 215 miliarde de euro, se va contracta anul acesta cu 5-5,2%, potrivit estimărilor oficiale. Măsurile dure de austeritate convenite în schimbul tranșelor de împrumut necesare evitării intrării în faliment au făcut ca executivul de la Atena să întâmpine mari dificultăți în atingerea ținetelor privind veniturile bugetare și reducerea deficitului.

Șomajul a atins un nou nivel record în luna martie, de 21,9%, iar consumul a scăzut cu 7,5% în primul trimestru, față de aceeași perioadă a anului trecut. „Cele mai recente date macroeconomice nu indică nicio îmbunătățire concretă în trimestrul al doilea. Evoluțiile politice locale și evoluția crizei din zone euro vor fi cruciale pentru perspectivele economice din a doua parte a anului”, susține economistul Platon Monokroussos, de la Eurobank.

Bursele europene au deschis vineri în scădere puternică, după ce șeful Rezervei Federale a SUA a indicat că banca centrală nu a luat nicio decizie în privința unor noi măsuri de stimulare a economiei, iar Fitch a retrogradat Spania cu trei trepte, notează Mediafax.

Bursele europene, vineri 9 iunie

Sursă: Bloomberg

Evoluțiile negative sunt puse și pe seama precauției de care au dat dovadă investitorii vineri. Piețele par a aștepta rezultatele teleconferinței de sâmbătă dintre miniștrii de Finanțe din zona euro, despre care se speculează că ar putea decide acordarea unui program de ajutor Spaniei. Guvernul de la Madrid a anunțat joi că va solicita sprijin extern în valoarea de 40 de miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor. Unii economiști susțin însă că Spania ar putea avea nevoie de circa 100 de miliarde de euro pentru a salva sistemul bancar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi:...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Misterul icoanei de Florii. De ce apare Hristos trist
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Pericolul din micii de 1 Mai! ANPC trage un semnal de alamă: „Aveți grijă la...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică