Eșecul statului în a atrage banii UE a redus cu 12% construcțiile de infrastructură. Cine sunt responsabilii

Publicat: 14 05. 2013, 13:24
Actualizat: 16 12. 2014, 13:12

Guvernul Ponta clamează că are ca prioritate investițiile în infrastructură din fonduri europene, dar datele statistice arată altceva: zero fonduri europene la POS-T infrastructură pe T1, -7,5%  investițiile statului pe aceeași perioadă, scădere cu 12% a lucrărilor de construcții „inginerești”, adică de infrastructură, scrie Ziarul Financiar.

Volumul lucrărilor de construcții a scăzut cu 5% în primul trimestru al acestui an comparativ cu aceeași perioadă din 2012, în condițiile în care piața construcțiilor, evaluată la 9-10 miliarde de euro pe an, ar trebui să contribuie la relansarea economică a României prin investițiile în infrastructură.

Scăderea a fost însă determinată tocmai de evoluția lucrărilor inginerești, adică cele pentru infrastructură, care au scăzut cu 12%, față de o creștere de 21% a construcțiilor de clădiri rezidențiale și de 5% a construcțiilor de clădiri nerezidențiale, adică de birouri, spații comerciale și industriale.

„Lucrările de construcții vor scă­dea anul acesta. Nu e niciun semn că se va intensifica ritmul de lucru. E împotriva rațiunii ce se întâmplă. Trendul de creștere putea fi dat de infrastructură, fie că era vorba de canalizări, aducțiuni de apă sau de străzi. Statul e mai mult decât prudent în sensul demarării de lucrări, nu ia nimeni taurul de coarne”, spune Răzvan Niculescu-Aron, prim-vicepreședinte al Patrona­tului Societăților din Con­strucții.

Citește articolul integral în Ziarul Financiar