Etex începe în martie construcția unei fabrici la Turceni, după preluarea operațiunilor Lafarge Gips

Publicat: 24 10. 2012, 15:13
Actualizat: 29 09. 2018, 07:07

„Am ajuns la o înțelegere cu reprezentanții Complexului Energetic Turceni și vom începe construcția fabricii în luna martie a anului viitor, producția urmând să fie lansată cel mai devreme în ianuarie 2015”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, Marc-Andre Fritche, directorul general Siniat România.

El nu a precizat valoarea exactă a investiției, dar a spus că aceasta va fi finanțată integral de grupul Etex și va totaliza câteva zeci de milioane de euro.

Compania a achiziționat un teren de peste 30 hectare pentru acest proiect.

Complexul Energetic Turceni a semnat în 2008 un acord cu grupul francez Lafarge privind construcția fabricii. Valoarea investiției era estimată atunci la circa 100 milioane euro. Prin contract, Lafarge urma să preia toată cenușa rezultată de la termocentrală și să o folosească la fabrica de gips-carton. În prezent, CE Turceni face parte din Complexul Energetic Oltenia, în urma fuziunii cu termocentralele Rovinari și Craiova și producătorul de cărbune Societatea Națională a Lignitului Oltenia.

La finele anului trecut, Lafarge a cedat către Etex activele diviziei de gips din Europa și America Latină, pentru 850 milioane euro, păstrând o participație de 20% în noul parteneriat.

După preluarea controlului, filiala din România Lafarge Arcom Gips a fost redenumită în luna martie a acestui an Siniat România, grupul belgian preluând restul participațiilor minoritare din cadrul companiei, cea mai importantă fiind deținută de omul de afaceri Gigi Becali, prin Arcom. În prezent, Etex deține 80% din capitalul Siniat România, diferența fiind controlată de Lafarge.

Grupul francez este prezent pe piață și prin diviziile de ciment, agregate și betoane.

Siniat România deține în prezent două unități de producție, la București (plăci de gips-carton) și Aghireșu, județul Cluj (tencuieli).

Întrebat dacă grupul belgian este interesat să-și extindă operațiunile din România și prin alte achiziții, Fritche a răspuns că „se poate întâmpla oricând”.

Afacerile subsidiarei locale s-au plasat la 95,8 milioane lei (22,6 milioane euro) în 2011, iar compania a înregistrat pierderi de 3 milioane lei.

Pentru 2012, compania își propune un avans ușor al vânzărilor, pe fondul creșterii cotei de piață interne și extinderii exporturilor, precum și revenirea pe profit, potrivit sursei citate.

Compania exportă aproximativ 35% din producția fabricilor, iar 70% din cifra de afaceri este generată de livrările de plăci de gips-carton. Siniat România estimează că la sfârșitul anului va avea o cotă de 24% pe piața de gips-carton.

Grupul Etex deține 116 companii, operează 121 de fabrici și înregistrat vânzări de 2,3 miliarde euro anul trecut.