• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Eugen Teodorovici, acuzat că A FALSIFICAT datele despre deficitul bugetar. Claudiu Năsui, USR: A sabotat economia națională

Eugen Teodorovici, acuzat că A FALSIFICAT datele despre deficitul bugetar. Claudiu Năsui, USR: A sabotat economia națională
Deputatul USR Claudiu Năsui a cerut, luni, demisia ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, susținând că a falsificat datele privind deficitul bugetar pe 2018 pentru a se încadra în ținta de deficit de 3%, "sabotând economia națională".

„În ultimele luni ale anului devenea tot mai clar că statul român nu mai face față cheltuielilor. Ținta de deficit de 3% era ca și depășită în ochii multora. De aceea statul a intrat în modul de avarie și a început să amâne toate plățile pe care le mai putea amâna. Printre aceste plăți s-au aflat și rambursările de TVA, adică bani care nici măcar nu erau ai statului. Statul a ținut bani care nu erau ai lui doar ca să se încadreze în deficit. Adică, guvernul nu doar că a falsificat datele privind deficitul cu bună știință, dar a și sabotat economia prin a reține banii întreprinderilor românești”, a scris deputatul pe Facebook.

Claudiu Năsui a afirmat, luni, că USR cere demisia lui Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, pentru că acesta falsificat datele deficitului bugetar pe 2018 „sabotând economia națională”.

Deputatul a atras atenția că, recent, au apărut informații în presă privind rambursarea de către ANAF a TVA în cuantum de 2,6 miliarde lei, pe care o cataloghează ca fiind „foarte mare”.

„Acum câteva zile apărea o știre în presă, care a trecut aproape neobservată, cum că ANAF-ul rambursează în martie TVA de 2,6 miliarde de lei. O sumă foarte mare, mai ales ținând cont de faptul că media lunară a rambursărilor este pe la 1,4 miliarde de lei. Ce s-a întâmplat de au fost deodată atât de mari rambursările? Din ianuarie până în octombrie 2018, media rambursărilor lunare de TVA era de 1,4 miliarde, cât e normal să fie. În luna noiembrie, însă, guvernul a intrat în panică maximă pentru că depășea ținta de 3% deficit. Depășirea țintei ar fi fost semnalul cel mai clar că guvernul ne minte. Că, în ciuda tuturor creșterilor de taxe, tot nu au suficienți bani”, a scris Claudiu Năsui.

De asemenea, deputatul USR acuză Guvernul că nu a rambursat TVA la sfârșitul anului trecut pentru a se încadra în ținta de deficit de 3%.

„Așa că ce s-a gândit să facă ministrul finanțelor publice? Pur și simplu să nu mai dea înapoi banii companiilor pe TVA. Adică statul ne-a luat banii pe TVA, dar când a venit vorba să ni-i mai dea înapoi, nu a mai făcut-o. Nu a făcut-o atunci, a făcut-o mult mai târziu cât să nu se mai numere acei bani pe cheltuielile din 2018. Adică a dat banii cu întârziere foarte mare, suficient cât să măsluiască deficitul pe final de an. De aceea, în noiembrie, decembrie și ianuarie media rambursărilor lunare de TVA cade deodată la 0,9 miliarde”, a mai notat politicianul.

El a mai atras atenția că după ianuarie 2019, „au explodat” rambursările.

„După luna ianuarie, însă, au explodat rambursările. Nu de alta, dar sumele de rambursat s-au tot acumulat, și gradul de nervozitate din economie tot creștea. Dar, cel mai important lucru, rambursările de TVA din luna februarie nu mai afectează deficitul din anul 2018. Astfel, în februarie și martie au explodat rambursările. Media rambursărilor lunare de TVA în februarie și martie 2019 a ajuns la 2,2 miliarde. Mult peste media naturală de 1,4 miliarde și mult peste 0,9 miliarde cât era media în precedentele 3 luni”, mai arată Claudiu Năsui.

foto: captură USR / Facebook

Inchide